TEST: Geniş açılı en iyi fotoğraf makineleri

CHIP Online
24-07-2008, 02:57   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

TEST: Derin, etkileyici ve daha doygun kareler için en iyi geniş açılı fotoğraf makineleri.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/TEST ... akineleri_7920.html

Resimlerle: Geniş açı ile büyüleyici fotoğraflar



Fotoğraf meraklılarının çoğu, dijital fotoğraf makinesi alışverişinde yakınlaştırmanın (zoom) mümkün olduğunca fazla olmasına dikkat eder. Pratikte ise kısa odak mesafeli (geniş açılı) fotoğraf makineleri, daha ilginç fotoğrafları mümkün kılar. Bu makalemizde en iyi geniş açılı dijital fotoğraf makinelerini sizlere tanıtıyoruz.


12x yakınlaştırma ve 486 milimetre eşdeğer odak uzaklığı ile uzaktaki motifleri, sanki yanındaymış gibi kolayca fotoğraflayabilirsiniz. Ancak günlük yaşamda çekilen fotoğraflar genelde arkadaşlarınızdan; bir gezi sırasında karşınıza çıkan mimari şaheserlerden, veya doğa fotoğraflarından oluşur. Ve yine genelde, bu panoramik manzara, veya kalabalık arkadaş grubunuz fotoğrafa tam anlamıyla sığmaz. Bunun sebebi, kompakt fotoğraf makinelerinin çoğunun, odak uzaklığının 35 milimetre olmasıdır. Bu ölçü, fotoğraf makinesinin ne kadarlık bir açıyı fotoğraflayabildiğini belirler.

Geniş Açı Kullanışlıdır

35 milimetre odak uzaklığında bu açı yaklaşık 63 derecedir, 28 milimetrelik odak uzaklığında 75, 24 milimetrede ise 84 dereceye yükselir. Daha açık anlatmak gerekirse; odak uzaklığı ne kadar küçükse görüntüleme açısı büyür, görüntüleme açısı ne kadar büyükse, fotoğrafa o kadar çok motif sığdırabilirsiniz. Özellikle konudan fazla uzaklaşamadığınız durumlarda bu özellik öne çıkar. 28 mm ve altında odak uzaklığına sahip objektifler, geniş açılı objektif olarak adlandırılır. DSLR fotoğraf makineleri için yüksek fiyatlı bazı çok geniş açılı objektifler - ki "Fish Eye" olarak adlandırılırlar - 180 dereceye varan açılara ulaşabilirler. Bu makalede yalnızca, değiştirilemeyen objektiflere sahip kompakt kameralar değerlendirmeye alındı. Geniş açılı tüm dijital fotoğraf makinelerini değerlendirmeye alıp, bu özelliği kullanacağınız durumları size göstereceğiz. Galerimizde, geniş açılı objektiflerle çekilmiş örnek fotoğraflara ulaşabilirsiniz.


Tüm konu: TEST: Geniş açılı en iyi fotoğraf makineleri

Resimlerle: Geniş açı ile büyüleyici fotoğraflar


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Kullandığınız fotoğraf makinesi geniş açılı objektife sahip mi?