Custom recovery'yi CWM ve TWRP'yi açıklıyoruz

Android'li cihazınızı modifiye etmek istiyorsunuz ama kafanız çok mu karışık? İşte kılavuzunuz!

Custom recovery ve fazlası!

Android'li cihazınızı kurcalamak, onu root'layıp yeni ROM'lar denemek istiyorsanız, bir "custom recovery" yüklemeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Peki recovery nedir, custom recovery ne işe yarar? Bu yazımızda Android'li cihazınızı modifiye etmeye başlamadan önce aklınıza takılan soruları cevaplamaya çalışacağız.

Recovery nedir?

Android'li cihazlar, bootloader, radio, recovery ve sistem olmak üzere birkaç yazılım parçasından oluşurlar. Bootloader, cihazınızı açtığınızda devreye ilk giren yazılımdır ve recovery'nin mi, yoksa Android ("system") ve radio'nun mu yükleneceğini seçer. Radio, cihazınızdaki antenleri denetler. Bu antenler sizi mobil ağ sağlayıcınızın baz istasyonlarına bağlarlar.

Recovery, basit bir anlatımla Android'den ayrı çalışan, çeşitli sistem görevlerini yerine getirebilen bir "mini işletim sistemidir." Android'li cihazlardaki çoğu recovery, OTA (havadan) güncellemeleri yükleyebilir, kullanıcı ve önbellek içeriğini silebilir (fabrika ayarlarına dönmek için), microSD'den harici araçlar çalıştırabilir. Recovery'yi normal bir PC'deki BIOS'a benzetebiliriz. Ancak görevleri biraz farklıdır, örneğin recovery I/O (giriş/çıkış) işlevlerini denetlemez. Recovery'nin görevi, Android yüklendikten sonra bitmektedir.

Peki ya custom recovery nedir?

Peki ya custom recovery nedir?

Peki ya custom recovery nedir?

Custom recovery, stok recovery'nin üstüne yükleyebileceğiniz özel bir recovery'dir. Custom recovery yüklemek için birçok nedeniniz olabilir, bunların çoğu ek işlevlerdir.

- Üçüncü parti ROM'ları stok Android üzerine yükleyebilme.

- Nandroid yedekleri alabilme. Bu yedekler, kişisel verileriniz dahil her şeyi yedeklediğinden oldukça faydalıdır.

- Android Debug Bridge (adb) ile iletişim olanağı sunar. Böylece sorun giderme ve diğer geliştiricilere yönelik işlevlere ulaşabilirsiniz.

- Recovery'ye kullanımı daha kolay, dokunmatik bir arayüz kazandırabilir.

CWM ve TWRP, diğer custom recovery'ler

CWM ve TWRP, diğer custom recovery'ler

CWM ve TWRP

En popüler custom recovery'lerin başında ClockworkMod (CWM) ve TeamWin Recovery Project (TWRP) geliyor. Her iki recovery de oldukça kullanışlı ve size çok sayıda faydalı işlev sunuyor.

CWM uzun zamandır en çok tavsiye edilen bir recovery. Ancak ek birkaç seçenek daha sunan ve temaları destekleyen TWRP, son zamanlarda popülaritesini artırdı.

Custom recovery'yi CWM ve TWRP'yi açıklıyoruz

TWRP, üzerine kolayca dokunabileceğiniz, daha büyük düğmeler sunduğundan kullanımı daha kolay. Dahası ne yapacağınızı tahmin edebiliyor: örneğin yeni bir ROM yüklediğinizde düğmelerden bir tanesi, önbelleği temizleme düğmesiyle yer değiştiriyor. Birden fazla dosya flaşlıyor olma ihtimalinize karşın aynı klasörde kalması da, kullanımını kolaylaştırıyor.

Her iki proje de çok sayıda cebi desteklediğinden, cebiniz veya tabletinize uygun recovery'yi bulma ihtimaliniz yüksek.

Diğer custom recovery'ler

CWM ve TWRP haricindeki recovery'leri merak ediyorsanız, XDA-Developers forumuna göz atmanızı öneriyoruz. Cihazınızın modelinin bulunduğu foruma gidin ve [Recovery] etiketiyle başlayan konulara göz atın. Farklı recovery'ler arasındaki en önemli fark, sundukları arayüz olacaktır.

Okuyucu Yorumları