16 GB depolama alanı sizin için yeterli mi?

Yeni ceplerde 16GB'lık depolama alanı, oyunlar, müzikler ve HD videolar için hala yeterli mi?

16 GB: Yeter mi, yetmez mi?

Katı hal sürücüleri, küçük boyutları ve mekanik sürücüleri geride bırakan hızlarıyla harikalar. Bugünkü tablet ve telefonlar, mevcut depolama teknolojisi olmadan var olamazlardı. Ancak katı hal depolama birimlerinin bir dezavantajı da var. Bu sürücüler pahalılar ve bu nedenle genellikle sundukları depolama alanı genellikle küçük. Bu yüzden çoğu telefonun 16GB'lık sürümünü tercih ediyoruz.

Peki 16GB, bir sonraki cihazınızda size yetecek mi? İsterseniz gelin, cevabını beraber arayalım.

Size kalan alan ne kadar?

Yeni telefonunuzun kutusunda 16GB'lık olduğu yazsa da size kalan boş alan, bundan daha az, bazı durumlarda çok daha az olacaktır. Örneğin Galaxy S4'te bu alanın yarısına yakını, Android tarafından kaplanmış oluyor. iPad Air'de size kalan alan ise yaklaşık 12GB.

Yani üreticinin size söylediği boş alanı tam anlamıyla kullanabileceğinizi düşünmemenizde fayda var.

Ne kadar müzik depolayabilirsiniz?

Ne kadar müzik depolayabilirsiniz?

Ne kadar müzik depolayabilirsiniz?

16GB'lık cihazınızda yaklaşık 12GB boş alan olduğunu kabul edersek, müziklerinizin 128kbps kalitesinde olması halinde yaklaşık 12.000 dakika müzik saklayabilirsiniz. Yani 200 albümü rahatlıkla yanınızda taşıyabilirsiniz. 256kbps kalitesinde ise 6.000 dakika müzik, yaklaşık 100 albüm depolayabilirsiniz.

Ne kadar video depolayabilirsiniz?

Yanınızda HD videolar taşıyacaksanız, microSD kart yuvası bulunmayan 16GB'lık cihazlar size göre olmayabilir. Sıkıştırmaya göre 45-60 dakikalık tek bir TV dizisi, birkaç GB yer kaplayabiliyor. 2 saatlik bir filmin boyutları ise 4 ile 5 GB arasında değişiyor.

HD olmayan, standart çözünürlüklü 2 saatlik bir film için bile yaklaşık 1.5GB alana ihtiyacınız olacaktır. Dolayısıyla 12GB'lık boş alana sahip bir cihazda 4 HD video veya 8 SD video saklayabileceksiniz.

Kaç oyun yükleyebilirsiniz?

Oyunların boyutunu etkileyen en önemli etken, yüzeyler. Angry Birds HD sadece 44MB yer kaplarken, bir strateji oyunu olan Eclipse: New Dawn For The Galaxy 158MB'a ihtiyaç duyuyor. 3D dövüş oyunu Infinity Blade III ise detaylı grafikleri nedeniyle 1.8GB yer kaplıyor.

Sadece iki boyutlu oyunlar oynuyorsanız, 16GB'lık cihazınızda sorun çekmeyeceksinizdir. Her oyunun 100MB kapladığını düşünürsek, bu durumda 120 oyunu aynı anda yükleyebilirsiniz. Bu, çoğu kişinin aynı anda cihazında bulundurmak isteyeceği oyun sayısının çok üstünde olsa gerek. 3 boyutlu oyunları seviyorsanız, 32GB'lık modellere göz atmanızda fayda var.

Peki ya diğerleri?

Fotoğraflar, kitaplar, kişi listeleri gibi öğeler ise büyük bir fark oluşturmuyor. Örneğin iPhone'da 1.000 fotoğraf sadece 1.5GB yer kaplıyor. Elbette özel durumlar olabilir. Binlerce PDF dosyasını yanınızda taşımak, her şeyin panoramasını oluşturmak istiyorsanız, ek depolamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak bunlar, herkes için geçerli olmayan özel durumlar ve çoğu durumda sadece müzik, film ve oyunları düşünmeniz gerekecektir.

Okuyucu Yorumları