1920 yılının ileri teknolojisi işte böyleydi!

1920'lerin herkese inanılmaz gibi görünen "ileri teknolojileri" bakın bugün nasıl görünüyor...

1920'nin "ileri teknolojisi!"

Günümüzün otellerinin sunduğu ileri teknoloji seçeneklerinin çoğu, yıllar önce hayal bile edilemezdi. RFID anahtar kartları, tek tuş ile ayarlanabilen ortam sıcaklık ve aydınlatma seçenekleri, yakında gelmesi beklenen robot odacılar gibi seçenekler ile oteller, oldukça ilerlemiş sayılabilirler.

Bütün bu ileri teknoloji otellerin başlangıcı ise, 1920'lerin başında, ev sahiplerinin sadece yüzde 35'inin elektriğe sahip olduğu Amerika'da gerçekleşti. 1919 yılının Ocak ayında New York'ta açılan Commodore Hotel, Birinci Dünya Savaşı mucitlerinin sunduğu en son teknolojileri kullanmaktaydı.

Yatak odalarından asansörlere ve mutfağa kadar otelin her noktası, tam anlamıyla bir "ev elektroniği mucizesi" idi. Örneğin 1921 Temmuz ayının Science and Invention dergisi, her odada alarmlı saatin bulunmasını neredeyse inanılmaz olarak tanımlamıştı.

Aşağıdaki resimlerde ise, çamaşır makinesi, her odadaki saatin doğru olmasını sağlayan "ana saat", zamanın takip ve kontrol edildiği radyo kontrol merkezi, asansörün kat sınırı ile aynı seviyede durmasını sağlayan teknoloji, gümüş yıkayıcısı, patates soyucu gibi bazı "ileri teknoloji ürünleri" gösterilmekte.

1920 yılının ileri teknolojisi işte böyleydi!

Günümüzde bu teknolojiler bize pek "ileri" gözükmeseler de, geçmişte hangi yollardan geçilerek bugüne gelindiğini anlamamız açısından son derece önemli...

Okuyucu Yorumları