20 yaşındaki Commodore 65'e servet verdiler!

20 yıl önce, sadece 500 adet üretilen fenomen bilgisayar, bugün ufak bir servete alıcı buldu!

Uğruna servet dökülen efsane!

Biliyoruz, sizlerin de arasında mutlaka, çocukluğunun bir bölümünü esir almış Commodore 64'ünü kendi gözünden bile sakınarak, çalışır halde saklayanlar var. Bir oyunu çalıştırabilmek kaset çalarının (datasette) play tuşuna mahkum olduğunuz, çaresizce saatçi tornavidasını elinize alıp, yeniden ve yeniden "kafa ayarı" yapmaya giriştiğiniz C64 halen müthiş bir koleksiyon değerine kavuşabilmiş değil. Ancak vaktiyle "ölü doğmuş" olan kuzeni Commodore 65 bunu çoktan başardı.

C64 uyumluluğu ve Amiga seviyesinde teknik özellikleri birleştirmeyi hedef edinen ve sadece 500 adet üretilen C65, meraklılarının bileceği onboard 1541 disket sürücüsü, sadece 3.5 mhz hızında çalışan 65816 işlemcisiyle piyasaya sürüldüğünde bile kendisi için çok geçti aslında... C64'ün uzun ve çok başarılı kariyeri, Commodore'un geliştirme aşamasını ağırdan alması ve nihayetinde karşılaştığı finansal sorunlar C65'in çıkış tarihini sürekli geriye atmış ve neticede proje iptal edilmişti. Commodore iflasının hemen öncesinde, 1994 yılında, yine de çok az sayıdaki örneği piyasaya sürmeyi başardı ve bilerek veya bilmeyerek "8-bit sistemlerin son kralı" olması beklenen C65, bir koleksiyon fenomeni haline geliverdi.

Şimdiye kadar görüp, kullanıp, el sürme şerefine nail olamadığımız C65'in çalışan bir örneği ise, geçtiğimiz günlerde ebay üzerinden tam 23.000 dolara alıcı buldu. Efsane bilgisayarın geriye çalışır halde 50'den az örneği kaldığı tahmin ediliyor. Haliyle yıllar geçtikçe C65'ten yeni rekorlar göreceğimiz neredeyse kesin...

Okuyucu Yorumları