2015'in en önemli uzay anları ve keşifleri!

Plüton, Dünya 2.0, kuyruklu yıldızlar ve fazlası. İşte 2015'teki en önemli uzay keşifleri ve anları!

2015'in uzay keşifleri!

Dünya'nın tüm dikkati uzaklardaki galaksilere ulaşmak konusuna yoğunlaşmış olabilir. Ancak kendi galaksimizde de birçok şey olup bitiyor ve sadece bu olayları bile kutlamaya değer. Açıkçası bu hızla 2016'ya girmeden önce yeni bir şok yaşamamız mümkün. 2015'teki kayda değer bulduğumuz keşifleri aşağıda sıraladık.

SpaceX imkansızı başardı

Elon Musk'ın SpaceX firması, Falcon 9'un 15 katlık ilk kısmını, 200 kilometre yükseklikteki uzay yolculuğunun ardından yeryüzüne dikey olarak indirmeyi başardı. Roket, 11 iletişim uydusunu yörüngeye yerleştirme görevini de başarıyla gerçekleşirdi. Daha önceki denemelerin hepsi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Plüton etkilemeye devam etti

2006'da gönderilen New Horizon, Temmuz'da Plüton'a yaklaştı ve cüce gezegenin nitrojen ve metandan oluşan buzul kutuplarıyla çok aktif olduğunu, bunun yanında kraterlerden şaşırtıcı derecede yoksun olduğunu gösterdi.

Kuyruklu yıldızlar hakkında yeni şeyler öğrendik

Avrupa Uzay Ajansı'nın uzay modülü Philae, geçen sene bir kuyruklu yıldızın üzerine inerek manşetlere taşınmıştı. Ancak modülün pili zayıf düştüğünden güvenli moda geçmişti. Haziran ayında tekrar uyanan modül, yörüngedeki eşlikçisi Rosetta'ya önemli veriler göndermeyi başardı.

Keşiflerinden biri, kuyruklu yıldızda bulunan suyun kütlesinin yeryüzündekine göre daha fazla olmasıydı. Bu bilgi, suyun yeryüzüne bir kuyruklu yıldız bombardımanı yoluyla geldiği teorilerinin yanlış olduğunu göstermek için kullanıldı.

Dünya benzeri bir gezegen bulduk

Dünya benzeri bir gezegen bulduk

NASA'nın Kepler-452b keşfi, şimdiye kadar bulunan en dünya-benzeri gezegeni keşfettiğimiz anlamına geliyordu. Ancak bu, gezegenin ağaçlarla ve tatile hazır sahillerle kaplı olduğu anlamına gelmiyor. Kepler-452b'nin ölü bir gezegen olma ihtimali de var. Gezegen 1.400 ışık yılı uzakta olduğundan ondan yakın bir gelecekte daha fazla bilgi edinmemiz zor görünüyor.

Enceladus'ün altındaki okyanus

Bilim adamları, Jüpiter'in aylarından Europa ve Ganymede'in yüzeylerinin altında okyanusların bulunduğunu bir süredir biliyorlardı. Ancak yaşlı Cassini modülünden gelen bilgiler, Satürn'ün aylarında da bolca suyun bulunduğunu ortaya çıkardı. Enceladus'te uzaya su püskürten gayzerlerin olduğu biliniyordu, ancak yeni veriler ayın yörüngesinde sallandığını gösterdi. Bu ise buz yüzeyinin altında büyük bir okyanusun bulunduğunu neredeyse garantileyen bir bilgiydi.

İki kişi uzayda bir sene geçirdi

Bugüne kadarki insanlı uzay ziyaretleri, yalnızca birkaç hafta veya ay sürüyordu. Ancak bu sene, Amerikan astronot Scott Kelly ve Rus kozmonot Mikhail Kornienko, uzayda uzun süre kalmanın insan vücuduna etkilerinin araştırılması için uzayda 1 sene geçiriyorlar. Araştırmacılar, şu an uzayda 8. aylarını aşmış durumdalar.

Son 33 yıldaki ilk "Süper Ay" tutulması

Bu seneki uzay olaylarının hepsi, milyonlarca dolarlık uzay modüllerine ihtiyaç duymadı. En azından birini Asya ve Avustralya dışında her yerden görebildik. Eylül'de yaşanan Ay tutulması, Ay'ın Dünya'ya en yakın konumlarından birinde bulunması nedeniyle çok parlaktı. 1982'den beri yaşanmayan bu olan sırasında Ay'ı büyük ve kırmızı olarak gördük. Bir dahaki Süper Ay tutulması ise 2033'te yaşanacak.

Okuyucu Yorumları