3 boyutlu YouTube keyfi!

Sinema salonuna gitmeden, YouTube üzerinden 3D film nasıl izlenir? Nasıl yüklenir? İşte cevaplar...

3 boyutlu YouTube keyfi!

Filmleri 3D olarak izlemek için illa da bu düzeneğin bulunduğu bir sinema salonuna gitmek zorunda değilsiniz.

Pahalı 3D monitörler daha yaygınlaşmaya başlamadı ama evde de 3D video izleyebilirsiniz. Klasik renkli gözlükler dışında ek bir donanıma hatta özel bir film satın almaya bile ihtiyaç duymadan bu mümkün. YouTube üzerinde 3D videolar mevcut! Bu gözden kaçan özelliği kullanmak aslında çok basit.

Tabii ki önce 3D'nin mantığını çok basitçe anlatalım: İki lens birbirinden az bir mesafede yerleştirilerek çekim yapılır. Daha sonra bu görüntüler birleştirilir, bu iki görüntünün rengi farklıdır. Klasik olarak bu renkler kırmızı ve açık mavi (Cyan) olur. Daha sonra renkli gözlüklerle bakılırken 3D yanılsaması oluşur.

3D video nasıl izlenir? Nasıl yüklenir?

3D video nasıl izlenir? Nasıl yüklenir?
YouTube'un kusuru: Ayrı kategori yok, bulmak için anahtar kelime araması kullanmalısınız

3D YouTube videolarında çeşitli seçenekler yer alır. Video'yu olması gerektiği gibi görmek için mevcut gözlük tipini seçmeniz yeterlidir. 3D gözlük olmadan izlemek isterseniz ekrana şaşı bakmanız gerekir, bu da rahatsız edicidir.

Bu yüzden 3D bir gözlük satın alabilir veya bağlantılarda 3 farklı alternatif videodan, kendi 3D gözlüğünüzü yapmayı öğrenebilirsiniz:
1- 3D gözlük nasıl yapılır?
2- 3D gözlük nasıl yapılır?
3- 3D gözlük nasıl yapılır?

YouTube'daki seçenekler arasında siyah beyaz, yan yana gibi farklı pek çok gösterim bulunur. Siz de YouTube'a eklediğiniz bir videoya 3D desteği katmak isterseniz, yapmanız gereken 'yt3d:enable=true' etiketini eklemektir. Bu sayede 3D video seçenekleri, videoyu izlemek isteyenlerin karşısına çıkar.

YouTube üzerinde 3D video izlemekteki en büyük engel ise, bunları arayıp bulmaktır. Ne yazık ki YouTube üzerinde böyle bir kategori henüz yer almıyor. En basit şekliyle, arama kutusuna 3D yazarak desteklenen videoları bulmayı deneyebilirsiniz...

Okuyucu Yorumları