30 yıl sonra geri döndü!

Canlı canlı dondurulan bir canlının, 30 yıl sonra tekrar hayata dönebileceği aklınıza gelir miydi?

30 yıl sonra geri döndü!

Ancak bir mikroskop yardımıyla gözlemlenebilecek kadar küçük boyutlu olan, tardigrada adıyla da bilinen su ayıları sahip oldukları inanılmaz hayatta kalma yetenekleriyle biliniyor. Doğanın bu en sıradışı canlılarından birine dair yapılan yeni bir keşif ise, hayatta kalma becerisinin aslında şimdiye kadar düşündüğümüzden de yüksek olduğunu ortaya koydu. Japonya'da gerçekleştirilen yeni bir deneyde bilim insanları 30 yılı aşkın bir zaman dilimi boyunca dondurulmuş ortamda (-20 derecede) tutulan bulunan bir tardigradayı hayata döndürmeyi başardı.

Suda yaşan çok küçük boyutlu bu ekstremofillerin halihazırda donmaya, tamamen kurutulmaya, radyasyona ve hava boşluğuna karşı hayatta kalmalarını sağlayan muazzam yetenekleri olduğu biliniyor. Tardigradaların bu yeteneklerinin altında da aralarında bitkiler, mantarlar, bakteriler ve virsülerin de bulunduğu, yaklaşık yüzde 18 oranında diğer organizmaların DNA'sını içeren olağanüstü genomları yatıyor.

Tokyo'daki Ulusal Kutup Araştırmaları Enstitüsü'ndeki kriyobiyologlar tarafından gerçekleştirilen bu yeni çalışmadan önce bu alandaki rekor dokuz yıl boyunca dondurulmuş bir biçimde bırakıldıktan sonra hayata döndürülen bir tardigradaya aitti.

Okuyucu Yorumları