32 çekirdekli canavar işlemci ortaya çıktı!

Yeni ortaya çıkan bu işlemciden 32 tanesini bir araya getirip, 1024 çekirdeğe ulaşmanız mümkün!

Canavar işlemci göründü!

Oracle'ın Skynet'e yakın bir sistem kurmanızı mümkün kılacak yeni nesil SPARC işlemcisi M7, toplam 32 çekirdeğiyle sahneye çıktı.

İşlemci, yukarıda görebileceğiniz gibi 8 "çekirdek kümesinden" ("core cluster") oluşuyor. Bu kümelerin her birinde 4 adet çekirdek bulunuyor, böylece toplam çekirdek sayısı 32'ye ulaşıyor. 64MB yonga-üzeri L3 önbelleğe sahip işlemci, L3 önbelleği çekirdekler arasında 8 x 8MB'lık parçalar halinde paylaştırıyor. L3 önbelleğinin toplam bant genişliği, Oracle'a göre 1.6TB/saniyeye ulaşıyor. Çekirdek kümelerinin L2 önbelleğini paylaştığını söyleyen Oracle, "kompleks üzerindeki dört çekirdeğin, 4 yollu L2 Instruction önbelleğinin 256KB'ını paylaştığını, toplamda 1/2TB/saniye veri aktarım hızına ulaştığını" söylüyor. İki çekirdek ise 8 yollu L2 veri önbelleğinin 256KB'ını paylaşıyorlar ve 1/2 TB/saniyenin üzerinde veri aktarım hızına ulaşıyorlar.

32 çekirdekli canavar işlemci ortaya çıktı!

Firma, bu yongaların 32 tanesinin bir SMP konfigürasyonu yoluyla birbirine bağlanabildiğini, böylece 1024 çekirdekli, 8192 iş parçacıklı ve 64TB RAM'li bir sistem ortaya çıkarmanın mümkün olabildiğini söylüyor. M7'nin saat hızının mevut M6'nın 3.6GHz'lik saat hızından yüksek olması bekleniyor.

M7'nin tam olarak ne zaman çıkacağını söylemse de Oracle, işlemcinin "2015"te geleceğinin haberini veriyor. Firma, M7 ile çalışacak donanımın da aynı sene içinde geleceğinin vaadini veriyor.

Okuyucu Yorumları