37 yıllık "külüstüre" servet!

37 yıl önce üretildi, şimdi 500.000 dolara satılıyor! İşte bir efsanenin hikayesi!

37 yıllık "külüstüre" servet!

New York... Yani "elektronik çöplerin" bodrumlarda ve garajlarda beklediği şehir... Bu garajlarda kabloları dışarı çıkmış halde, eski bir ana kartı rahatlıkla bulabilirsiniz mesela... Ortaya çıkan son antika ana kart ise, sadece Steve Jobs ve Steve Wozniak adlı iki üniversite terk kişi tarafından üretildiği için, yarım milyon doların üstünde bir değere sahip...

1976 yılından kalmış bir Apple 1 (ki kendisi Apple'ın ürettiği ilk bilgisayarlardan olup, bugün kullanılan MacBook'ların, iPad'lerin ve iPhone'ların öncüsü konumundadır) Christie's adlı mekanda açık arttırmaya sunulacak. Bu açık arttırmanın şu anda tahmin edilen satış fiyatı ise tam 500.000 dolar!

Bu eski parçanın sahibi, eski okul psikoloğu Ted Perry "Bu, dünyada değişiklik yaratan bir tarih parçası; bilgisayar devrimi bununla başladı" cümleleri ile Sacramento'nun hemen dışındaki evinde, karton bir kutu içerisinde sakladığı ana kart hakkındaki düşüncelerini açıklıyor.

Üretilen ilk 25 bilgisayar parçasından biri olan bu kablolar labirenti, zamanında 666,66 dolara satışa sunulmuştu. Tüm dünyada, yaklaşık olarak 200 tane üretilen bu ana karttan, günümüzde sadece 30 ile 50 adedinin hayatta kaldığı tahmin ediliyor. Bu ana kartlar 8 KB gibi günümüz bilgisayarlarının milyonda birine yakın bir hafıza ile üretilmektelerdi.

Özellikle Steve Jobs'un ölümünden bu yana, eski Apple ürünleri, koleksiyoncuların gözünde aranan eşyalar arasına girdiler. Geçtiğimiz ay, Almanya'daki bir açık arttırmada 671.400 dolar gibi bir fiyata satılan benzer bir Apple 1, kendinden önceki 640.000 dolarlık satış rekorunu kırmıştı. Geçen yıl ise, 374.500 dolara başka bir Apple 1 satılmıştı.

Satılacak olan Apple 1'in hikayesi... Haberimizin ikinci sayfasında...

Bedavaya almış, şimdi servet ediyor...

Bedavaya almış, şimdi servet ediyor...
Wozniak ve Jobs...

Christie's'de yer alacak olan açık arttırma 2 gün önce başladı ve 9 Temmuz'a kadar devam edecek. Meraklıları ise, açık arttırmada yer alacak olan Apple 1'i Pazartesi'den beri San Francisco'nun güneyinde yer alan Mountain View'deki Bilgisayar Tarihi Müzesi'nde görebiliyor.

Perry, Apple 1'ı 1979 ve 1980'de başka bilgisayar parçaları karşılığında takas etmiş ve hiçbir ücret ödememiş. O sırada Charmicheal'da yer alan bir okulda psikolog olarak çalışan Perry, engelli çocukları izlerken, duyma engelli bir çocuğun "teletype" aracılığıyla yapılan eğitime daha iyi cevap verdiğini ve daha iyi öğrendiğini fark etmiş.

İlk bilgisayarların satışa sunulmasıyla beraber, Perry bilgisayarları programlamayı öğrenmiş. Daha sonra Wozniak ile görüşen Perry, Wozniak'ı, psikoloğun Apple'ın "iç kodu" dediği bilgiyi paylaşmaya ikna ederek öğrencilerinin bu yeni teknoloji ile eğitimini sağlamak için etkileşimli bir program yazmış.

Yakın zamanda, Christie's tarafından tutulan bir uzman, Perry'nin evine giderek eski ana kart üzerinde bir inceleme yaptı. Bilgisayarda, sadece Apple ana kart orijinal, geri kalan klavye, monitör ve hafıza birimi sonradan eklenmiş. İşin ilginç tarafı ise, bu eski ana kart, halen orijinal çiplerine sahip ve son derecede düzgün bir şekilde çalışmakta!

Belki sizler de tozlu depolarınızı incelemelisiniz. Kim bilir belki o tozlu raflarda bir hazine yatıyor olabilir!

Okuyucu Yorumları