4.5G ne kadar hızlı? Barselona'da test ettik!

Nisan 2016'da Türkiye'de kullanacağımız 4.5G, gerçek hayatta ne kadar hızlı? Barselona'da test ettik

4.5G'yi test ettik!

CHIP Online olarak testlerimizde her zaman ürünlerin, hizmet ve servislerin gerçek hayatta kullanırken getirdiği artılar ve eksileri sizlere yansıtmaya ve sizlerin de gerçekte hayatta yaşayacağınız deneyimlere en yakın deneyimleri modellemeye çalışıyoruz. Bu prensip çerçevesinde Nisan ayında Türkiye'de de hizmete girecek olan 4.5G'nin gerçek hayatta bize neler getirdiğini test etmek istedik ve rotamızı Avrupa'nın mobil iletişimde öncü kentlerinden Barselona'ya çevirdik.

4.5G performansını test etmek için Türkiye'de kullanmakta olduğumuz Vodafone hattımızı tercih ettik. Hat üzerinde tanımlı bulunan Vodafone Red Tarifesi, yurt içindeki data kotamızı yurt dışında da aynen kullanmaya devam etme imkanı veriyor. Tek farkla: Yurt içinde mobil veri iletişiminde 3G kullanırken, herhangi bir değişiklik yapmadan, sadece bir ayarla (telefonun mobil hat bölümünde şebeke standardını 3G yerine LTE yaparak) 4G veya 4.5G'nin keyfini sürüyoruz. Biz de aynen böyle yaptık. Test programı olarak da herkesin cep telefonuna rahatça kurup kullanabileceği ve bu alanda adeta bir test standardı haline gelen Ookla SpeedTest uygulamasını kullandık. Burada amacımız sizlere de kendi hattınızı test etmek ve bizim sonuçlarımızla karşılaştırma imkanı vermekti. Yurt içi ve yurtdışında (eğer hattınızda data roaming varsa) sizler de benzer bir testi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Defalarca test ettik

Tek bir test yapmak yerine defalarca arka arkaya tekrar ettiğimiz 4.5G testimizi izleyebilir, sonuçlarını videomuzda görebilirsiniz. Burada da görülebileceği gibi download için yaklaşık olarak ortalama 44 Mbit/sn, upload için yaklaşık 16 Mbit/sn hızlara ulaşılabiliyor.

Sonuçlar tatmin edici

Test sonuçlarına baktığımızda 3G ile hiçbir zaman ulaşamayacağımız hızlara gün içerisinde, herkesin cep telefonu kullandığı kalabalık, sıradan ortamlarda rahatça ulaşabileceğimizi görüyoruz. Mobil iletişime çağ atlatacak bu hızlar bize yepyeni bir iletişim, haberleşme ve içerik tüketme dünyasının kapılarını aralayacak. Bu arada, Vodafone yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde, 4.5G'nin Nisan 2016'da Türkiye'de hizmete girmesi ile bu hızlardan çok daha yüksek hızlara da ulaşabileceğimizin bilgisini aldık. Bunu da testimize bir not olarak eklemeyi unutmayalım.

Okuyucu Yorumları