4K'nın falında neler var?

Doğum sancıları yaşayan 4K'nın 2014'te yaşadıkları ve 2015'teki muhtemel kaderi...

4K'nın falında neler var?

Donanım üreticileri, 2013'te 4K'nın tüketici elektroniğindeki "bir sonraki büyük şey" olacağı konusunda bizleri inandırmayı başarmışlardı. 2014 ise Ultra HD çözünürlüklü içeriğin sonunda yaygınlaşacağı bir yıl olacaktı. Ancak bugün 4K, hala beklendiği kadar yaygınlaşmış değil. Yine de teknolojinin 2015'te kalkışa geçebileceğinin işaretleri var.

2014'te 4K'yla ilgili hem olumlu, hem de olumsuz gelişmeler yaşandı. 4K'nın başına gelenler ve 2015'teki muhtemel kaderi için yazımızı okumaya devam edin.

İçerik yoksa 4K da yok

Bugün paraya kıyıp, oturma odanıza bir 4K televizyon yerleştirebilirsiniz. Ancak medya akış kutunuz, bol pikselli TV'nize muhtemelen 4K içerik sunamayacağından, görüntüde hiçbir fark görmeyeceksiniz.

Netflix geçen sene Nisan ayında House of Cards'ın ikinci sezonunu 4K çözünürlüğünde yayınlamaya başlamıştı. Ancak altı ay sonra yeni 4K üyelerinden istenen ek 3 dolar, ilk heyecanı öldürmeye yetti.

Samsung, M-Go ortaklığıyla kendi TV'lerine özel 70 Ultra HD içeriği duyursa da M-Go, içeriklerin çoğunun HD'den upscale edildiğini itiraf etti. Gelişmelerden geri kalmak istemeyen Amazon da Aralık ayında ABD'de 4K akış hizmeti Amazon Instant Video'yu duyurdu. Ancak Amazon'un hizmeti de orijinal programlara; Sony ve BBC'nin belirli içeriklerine özeldi.

Blu-ray'in dönüşü 4K'yı kurtarabilir

Blu-ray'in dönüşü 4K'yı kurtarabilir

Blu-ray'in dönüşü

4K'nın önündeki en önemli sorunlardan bir tanesi, ekrana dört kat daha fazla piksel sunabilmek için daha yüksek genişbant hızlarına ihtiyaç duyması. Örneğin Netflix ve M-Go, H.265 kodlu akışları için kabaca 15Mbps indirme hızına ihtiyaç duyuyorlar. Ancak Netflix'in kendi ülkesi ABD'de 1080p videoları bile zor izleyen evler var.

Bu durumun imdadına 2015'in sonunda ortaya çıkması beklenen, Blu-ray Disk Association'ın henüz ismi belirlenmeyen 4K optik diski yetişebilir.

Kendi 4K'nızı yapın

4K içeriğin eksikliğine bir başka çözüm, bir kamera satın alıp kendi 4K videolarınızı çekmek olabilir. Sony, yeni el kamerasıyla bu konuda bir ilke imza atarken, aksiyon kamerası üreticisi GoPro, Hero4 Black ile 30 FPS'de 4K kaydedebilen kamerasını 500 dolar altında sunmuştu.

iPhone 6 ve 6 Plus'ın 4K video içeriklerini çalmaya yarayan gizli bir özelliği keşfedilmişti, ancak Apple bu özelliği teknik özellik listesinin dışında bırakmış bulunuyor.

Yeni, boş vaatler mi?

2014, 4K'nın yaygınlaşmadığı yıl olsa da önümüzde kocaman bir 2015 var. Ancak genişbant hızlarının yanında çözülmeyi bekleyen, birkaç teknolojik sorun var.

4K'yı kovalayan sağlayıcı DirecTV, zaman içinde ABD'ye ve Puerto Rico'ya 4K içerik sunabilecek bir uyduyu Aralık'ta yörüngeye fırlatmıştı.

4K içerikler için en iyi adaylar arasında canlı spor yayınları var. BBC'nin Ultra HD çözünürlüklü Dünya Kupası yayını denemeleri, en büyük engelin bitrate'ler olduğunu göstermişti. 2160p UHD çözünürlük için şu an 36Mbps indirme hızına ihtiyaç duyuluyor.

Okuyucu Yorumları