4K nedir, 4K ekran satın almalı mısınız?

4K, anlatıldığı kadar mükemmel bir şey mi? 4K TV veya monitör satın almalı mısınız?

4K nedir, 4K ekran almalı mı?

4K TV'ler, geçtiğimiz sene piyasada kendilerini göstermeye başladılar. Birçok firma ise fiyatı nispeten uygun 4K monitörlerini tanıtıyorlar. Peki bugün bir 4K monitör almanızın size faydası var mı, yoksa elinizdeki monitörle devam mı etmelisiniz?

Bu soruyu kısaca cevaplamak gerekirse, şimdi 4K monitöre geçmeniz size muhtemelen herhangi bir avantaj kazandırmayacak. Ucuz 4K TV'lerin müthiş olduklarını söylemek zor, 4K TV'ler için ise henüz yeteri kadar içerik yok. Bu yüzden 7.000 TL ve üzeri parayı 4K ekranlara dökmek için iyi bir nedeniniz yok. Ancak bu durum, ilerleyen aylarda biraz değişebilir, bu yüzden önce 4K'nın ne olduğunu ve ardından ne zaman işine yarayabileceğini konuşmakta fayda var.

4K nedir

4K, çözünürlük evriminde 1080p'den bir sonraki adımı temsil ediyor. Standart definition, 640x480 (480i/p) çözünürlük ile yola çıkmış, 1280x720 ile ilk kez HD çözünürlüğünü görmüştük. Son olarak 1920x1080'e (1080i/p) yükselmiştik. 1080p dediğimizde, dikey çizgideki piksellerden bahsediyoruz. 4K'da ise bu biraz farklı, çünkü 4K yatay çizgideki pikselleri sayıyıor.

16:9 oranlı bir 4K ekranın doğal çözünürlüğü, 3840x2160'tır. 3.840'ın nasıl 4'e dönüştüğünü merak etmiş olabilirsiniz. Üreticiler, 3.840'ı 4.000'e çok yakın bulduklarından ve 1920'nin iki katı olduğundan (1920x1080, yani 1080p) bu çözünürlüğe "4K" demeyi uygun görmüşler. Bu yuvarlamayı haklı çıkaracak birkaç neden var. Bunun yanında farklı oranlara sahip ekranların çoğunun yatay piksel sayısının 4.000'i geçtiğini söyleyelim.

4K ne işine yarayabilir?

4K ne işine yarayabilir?

4K ne işine yarayabilir?

4K TV'ler, çok keskin resimler gösterebiliyorlar. Ancak 720p ile 1080p arasındaki farkı çoğumuz anlayamayabiliyor. Bu yüzden 4K'nın farkını görebilmek için çok büyük bir ekrana ihtiyacınız olabilir.

Ancak telefon ve tablet gibi yüzünüze yakın tuttuğunuz cihazlarda bu durum değişiyor. Bugünkü çoğu tablet, yüksek çözünürlüğe sahip çünkü bu, ekranın müthiş görünmesi demek. Aynı biçimde 4K monitörler, masaüstü PC'nizde size tam bir grafik şöleni sunabilir.

4K monitör neden şimdi alınmaz?

Bunun sebebi oldukça basit. Satın almaya değer seçenekler ( Sharp 32" PN-K321 veya DELL UP3214Q gibi), üzerindeki 1 yatay piksel çizgisi için sizden neredeyse 1 dolar istiyor. Daha uygun fiyatlı seçenekler (DELL P2815Q ve UP2414Q gibi) ise o kadar da iyi görünmüyor. Yüksek çözünürlük sunuyorlar, ancak renk üretimi ve bakış açısı konusunda çok iyi değiller. Bu yüzden daha düşük çözünürlüklü, ancak yüksek görüntü kaliteli bir monitör almanız şimdilik daha doğru.

Ancak bazı istisnalar da var. Örneğin bir monitör yerine 4K TV alıp, onu PC'nizle kullanmayı düşünebilirsiniz. Böylece ekranınızı monitörden daha ucuza mal etmiş olacaksınız, ancak bu ucuz panellerin dezavantajlarından kurtulacağınız anlamına gelmiyor.

Bir başka nokta, 4K ekran kullanacaksanız, bilgisayarınızın da yeteri güce sahip olması gerekiyor. Çoğu Windows masaüstü PC, 4K'yı kaldırabilse de Apple'ın 4K ekran desteği henüz yeterince iyi değil. Bunun yanında çalışma alanı bakımından daha büyük alandan ziyade, daha keskin görünen bir alana sahip olacağınızı unutmayın. Zira göremeyeceğiniz küçük yazılarla çalışmak istemeyeceksinizdir ve ayarları buna göre değiştirmeniz gerekecektir.

Sonuç olarak 4K ekranlar, şimdilik herkese tavsiye edecek kadar uygun fiyatlı ve kullanışlı değiller. İyi oldukları doğru, ancak bugün 4K ekran almanız, yeni teknolojinin baş ağrılarını daha çok çekeceğiniz (gözleriniz veya cebinizle) anlamına gelebilir.

Okuyucu Yorumları