4K'nın önündeki kopya koruma sorunu

Hepimiz 4K'yı bekliyoruz ama ortada, pek de küçük olmayan bir sorun var: HDCP 2.2!

4K'nın önündeki sorun!

4K yayınları yakın zamanda ücretsiz olarak kullanabilecek miyiz? Anlaşılan o ki 4K yayınlar, Avrupa'da ücretli olarak sunulmaya devam edilecek. Ancak Ultra HD izleyicilerini yakından ilgilendirecek bir başka sorun var: HDCP 2.2 kopya koruması.

Yüksek bant genişlikli dijital içerik koruma, yayınlar ve medya gibi dijital varlıkların güvenle korunmasına izin veriyor. Ancak HDCP 2.2, cihazdan cihaza el sıkışma gerçekleşmeden herhangi bir ekrana gelmeyecek. Kötü haber ise HDCP 2.2 yongasının üretiminin 4K ürünlerin üretiminin gerisinde kaldığı.

Ev sineması üreticileri, 4K HDMI destekli yeni AV alıcılarını piyasaya sürmekte hızlı davransalar da, HDCP 2.2'yi sadece bir AVR markası destekliyor (Onkyo). Kullanılan yonga, Silicon Image SiL9679 ve üreticilerin şu an bu yongayı kullanmaktan başka çareleri bulunmuyor. Sorun ise SiL9679'un tam 4K 4:4:4: renk aralığını desklememesi, bunun yerine 4:2:0 çözümünü sunması. Tüketiciler, Onkyo'yu tercih ederek geleceği garanti altına alabilirler, ancak bu durumda renk konusunda bazı ödünler vermiş oluyorlar.

Bunların yanında HDCP 2.2 cihazlarının hiçbiri, HDCP 2.1 ile çalışmıyor ve tüm cihazların 2.2 olması gerekiyor. Tüm bunlar kafanızı karıştırdıysa aslında şaşıracak bir durum yok, çünkü 4K UHD'ye ait standartlar, tam bir karmaşa içindeler.

Okuyucu Yorumları