4K tam gelmeden, 8K TV'ler göründü!

4K henüz yaygınlaşmadı ama 8K çözünürlüklü TV'ler ve fazlası burada şimdiden ortaya çıktı!

4K'yı bırak 8K'ya bak!

4K televizyonların piksel sayısında artık geride kaldığını mı düşünüyorsunuz? Çoğumuz henüz 4K ekranları satın almayı aklından geçirmezken geleceği düşünen NHK, dev 8K ekranını ve 8K video kamerasını Las Vegas'taki NAB 2014 şovunda sergiledi.

8K, tam olarak hangi çözünürlüğe denk geliyor diye soruyorsanız, hemen cevap verelim: 8K, 4K'dan dört kat daha fazla piksele sahip ve 7680x4320 piksel çözünürlük anlamına geliyor. Peki 8K gerçekten gerekli mi? Cevabı çözünürlüklerin kendini kaybettiğinin farkında olan NHK araştırma mühendisi Dr. Hiroshi Shimamoto veriyor: "8K insan gözü için yeterlidir, daha fazla çözünürlüğe gerek yoktur."

8K çözünürlük, dev ekranlar kadar, dosya boyutlarının ve görüntüyü işlemek için ihtiyaç duyulan işlem gücünün de devleşmesi anlamına geliyor. Bu konuyu ihmal etmeyen NHK, veriyi en etkin biçimde işlemek ve aktarmak için araştırmalar yapıyor. Firma şu an H.265 olarak da tanınan, hâlihazırda 4K video kodlama uygulamalarında kullanılan HEVC kodlamasından faydalanıyor.

NHK, test yayınlarına 2016'da başlamayı planlıyor. Ancak 8K televizyonların ve yayınların 2020'den önce evlere ulaşması beklenmiyor.

Okuyucu Yorumları