5G için bir dev adım daha atıldı!

2020 yılında hayatımıza girmesi beklenen 5G teknolojisi için çok büyük bir adım daha atıldı!

5G için bir dev adım daha!

Avrupa, 5G'ye doğru kararlı bir adım daha atmış durumda. Avrupa Komisyonu ve Çin, alınan karar ile 5G'nin veya beşinci nesil kablosuz ağların geliştirilmesi konusunda beraber çalışacaklarını duyurdular. Anlaşma çerçevesinde iki grup da araştırmalarını paylaşacak ve 5G bağlantısının standart hale getirilmesi için çalışacak. Ayrıca iki grup da 5G ile ilgili araştırma kaynaklarına ve üyeliklerine erişim izni sunacak. AB'nin 5G PPP Association'ı ve Çin'in IMT-2020 (5G) Promotion Association'ı 5G'nin geliştirilmesi ve araştırılmasına adanmış durumdalar.

Saniyede 20 gigabyte gibi aktarım hızlarına olanak tanıyan 5G sistemi, şu anda bulunan 4G standardının yanından hızla geçecek gibi duruyor. 5G'nin genel olarak kullanılabilmesinin ise 2020 yılı civarında mümkün olması bekleniyor. Ancak bazı taşıyıcıların halen 4G ağlarını sunmaya uğraştığı düşünülürse, bu beş yıllık sürenin bazı ülkelerde zorluk çıkarması mümkün.

5G, Nesnelerin İnterneti hayalinin gerçeğe dönüşmesi için gerekli olan en önemli öğe olarak görülüyor. Nesnelerin İnterneti düşüncesi, her şeyin internete bağlanması fikrinden oluşmakta ve bu da arabalarınızın, evlerinizin, sağlık takipçilerinizin, giyilebilir cihazlarınızın ve daha pek çok şeyin sürekli olarak bağlı olması anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu'nun belirttiğine göre 2020 yılında mobil internet trafiği, 2010 yılının 30 katı olacak. Bütün bu cihazların bağlanması da, devasa veri akışını kaldırabilecek yüksek hızlı mobil ağlara gerek duyulması anlamına geliyor.

Yapılan bu anlaşma, Avrupa Komisyonu'nun Haziran 2014'te Güney Kore ve Mayıs 2015'te Japonya ile yaptığı anlaşmanın üzerinde kurulmuş durumda. Ayrıca Avrupa Komisyonu'nun Horizon 2020 programı aracılığıyla da 5G teknolojisi araştırmasına 700 milyon avro destek sunuluyor.

OpenSignal uygulaması kullanıcıları tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan verilere göre Asya, 4G performansı açısından Avrupa ve ABD'nin önünde yer alıyor. Güney Kore, Japonya ve Hong Kong listenin en başında yer alan üç ülke iken ABD ve birkaç Avrupa ülkesi listenin daha altlarında yer almakta. 5G'de de geri kalmak istemeyen Avrupa, teknolojinin gelişiminin de öncüsü olarak görülen ülkeler ile anlaşmalar yapmakta.

Okuyucu Yorumları