5G yaklaşırken, 3G ve 4G'de de hızlar artıyor

Ericsson ve Nokia, 5G teknolojisine hazırlanırken, 3G ve 4G'ye de hız kazandırıyor!

5G yolda ama 3G ve 4G...

İki hafta içinde başlayacak olan Mobil Dünya Kongresi'nde gözler elbette 5G teknolojilerinde olacak. Geçtiğimiz yıl da Nokia'nın bu alandaki özel tanıtımlarını izlemiştik. Fakat bu teknolojinin resmi olarak 2020 yılına kadar açıklanmayacağını da bilmek gerekiyor. Öte yandan halihazırda kullandığımız ağ bağlantılarından daha fazla performans almanın yollarını da satıcılar gösteriyor. Bunun anlamı 4G'den daha yüksek performans elde etmek...

Yenilenen alt yapılar ve bununla beraber genişleyen veri yollarıyla birlikte halihazırda kullanılan ağ bağlantısının eskisine nazaran hız kazandığını söylemek mümkün. Ülke olarak da nisan ayında 4.5G'ye geçecekken, dünya ise 5G'ye göz kırpıyor. Fakat yine de global anlamda 4G ve LTE Advance gibi bu ağ bağlantısının bir gömlek üzeri bağlantıların yanında, mobil ağ bağlantılarını kullananların yüzde 51'ini 2G servislerden yararlananlar oluşturuyor. Yüzde 15'inin de 4G bağlantısını kullandığı bilinirken, geriye kalan oran ise 3G bağlantılardan yararlananların oluyor.

Nokia ve Ericsson, bilindiği gibi dünyanın en büyük ağ donanımı üreticileri. Bu üreticilerin önderliğinde dünya 2020 yılında 5G'ye hazırlanırken, öte yandan ikilinin 3G üzerindeki çalışmaları da sürüyor. Ericsson, buna bağlı olarak 3G WCDMA ağ altyapısında eskisine nazaran iki kat performans alınabildiğini söylüyor. Yine bunun yanında 4G de hızlanmaya devam ediyor. Ericsson ve Nokia, yeni anten teknolojileri ile bu alandaki ağ hızlarını da arttırabildiğini söylüyor.

İkilinin ağ bağlantıları üzerindeki çalışmalarını ve 5G alt yapısı hakkındaki paylaşımlarını Mobil Dünya Kongresi'nde göreceğiz. 2020 yılında mobil ağ kullanıcılarının yüzde 48'inin 4G bağlantısını kullanması bekleniyor. Elbette bunun yanında, şu an yüzde 15'lik payı tutan 4G yerinde 5G'yi göreceğimizi de söyleyebiliriz.

Okuyucu Yorumları