"Akıllı" olanlar kazanacak

Küresel kriz her sektöre darbe vurmaya devam ediyor. Ama bundan etkilenmeyecek birileri de var...

"Akıllı" olanlar kazanacak

2009 yılı her sektörde olduğu gibi teknoloji ve bilişim sektörleri için de ürkütücü başladı. Küresel krizin etkileri, müşterileri para harcamaya çekinen bir hale getirince dev firmalar işçi çıkartmaya ve 2009 beklentilerini aşağı çekmeye başladılar bile. Her ne kadar cep telefonu sektörü en az etkilenecekler arasında sayılsa bile, bu sektör de kurşun geçirmez değil. Uzmanlar diğer sektörlere oranla zararın daha az olacağını hesaplasalar da, cep telefonu satışlarının düşeceği uyarısını yapmadan edemiyorlar.

Fakat pek çok uzmanın üzerinde hem fikir olduğu bir nokta var. O da tüketicilerin harcamaları azaltacak olmalarının, daha üst seviye cihazların lehine bir gelişme olacağı yönünde. Uzmanlar, 2009'da yükselme grafiğini sürdürecek ender sektörlerden birinin SmartPhone olarak bilinen akıllı telefonlar olduğunu iddia ediyor. Uzmanlara göre fiyatların biraz daha aşağı çekilmesiyle beraber, tüketiciler de satın alımlarda biraz da seçici davranacaklar ve kriz ortamında fiyat/performans anlamında en yüksek ortalamaya ulaşacak olan akıllı telefonlar daha çok tercih edilecek.

Akıllı telefon pazarının en büyük oyuncusu olan Nokia'nın ise, 2009 için ön gördüğü %5'lik küçülmeye rağmen, akıllı telefon pazarında %9'luk bir artışa ulaşması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları