Korsan davası mahkemeye sığmadı

Dünyanın en büyük dosya paylaşım davasının ilk gününde korsanlar hem salonda, hem sokakta çok güçlü

Korsanlar şov yaptı!

Eğer daha önceden adını duymamış bile olsanız, büyük ihtimalle son haftalarda tüm dünya ile birlikte The Pirate Bay'in ismini ezberlemiş olmalısınız. Bilindiği gibi P2P torrent paylaşımının en güçlü kalelerinden biri olan Korsan Limanı (pirate bay), ana vatanı İsveç'te müzik ve film endüstrilerini milyon dolarlarca zarara uğratmakla suçlanıyor.

Aslında The Pirate Bay'in popülerliği sadece bu dava ile ortaya çıkmadı. Gönderdikleri Korsan Günü Tebriği ve adlarının her zaman en iyi torrent siteleri arasında yer alması siteyi zaten yeterince ilgi çekici hale sokmuştu. Danimarka'da yaşananlar ve ünlü korsan otobüsü onların ününü sadece bir basamak daha yukarı çıkarttı.

Fakat 3 yıl önce başlayan soruşturma The Pirate Bay'in yakasını bir türlü bırakmadı. İsveç polisi ülkedeki sunucularına el koyduktan sonra hazırladığı 4000 sayfalık raporun doğrultusunda dava başladı.

İlk zafer korsanların

İlk zafer korsanların
Dava günü sokaklarda korsan bandoları konser verdi.

Dava günü sadece İsveç'ten değil, Avrupa'nın farklı yerlerinden gelen The Pirate Bay destekçileri davanın görüldüğü Stockholm'deki mahkemenin bulunduğu alanı doldurdu. Ellerinde korsan bayrakları olan binlerce kişi davalı korsanlara destek için meydanlardaydı. Fakat İsveç polisinin korktuğu gibi meydanda olaylar değil, adeta bir şenlik havası vardı. Köşe başlarında korsan bandoları müzik yaparken, meydandaki bazı korsanlar da ellerindeki şekerleri dağıtıyor ve "paylaşmak önemsemektir" diye bağırıyorlardı.

İsveç'in ünlü Korsan Partisi başkanı Christian Engström de destekçiler arasındaydı ve savcının 2005 yılında delillerin bu dava için yeterli olmadığını söylemesine rağmen davanın hala devam ediyor olmasının sebebinin tamamen ABD'nin baskısı ve İsveç Dış İşleri Bakanlığı'nın zorlaması olduğunu söyledi.

Gerçekten de savcının 2005 yılındaki tahmini doğru çıktı ve ikinci gün hakim suçlamaların yarısını düşürdü. The Pirate Bay'in davası artık telif yasalarını çiğnemek üzerine değil, telif yasalarının çiğnenmesine olanak sağlamak üzerinden devam edecek. Bu gelişme korsan cephesi için çok iyi bir gelişme olarak nitelendirildi ve The Pirate Bay, davanın henüz 2. gününde gelecek için büyük bir umut kazandı.

Okuyucu Yorumları