ABD Donanması Korsan Yazılım Kullanıyor!

ABD Donanması'na açılan dava, inanması güç sayıda cihazda korsan yazılımın kullanıldığını ortaya çıkardı!

ABD Donanması "korsancı" mı?

ABD Donanması'nın başı bu günlerde korsanlarla dertte... Kulağa ilk başta denizde gemileri olan korsanlar gelse de mevzu bahis olan mesele dijital korsanlar. 558 bini aşkın sanal gerçeklik yazılımı kopyası için korsan işlem yapmakla suçlanan ve bu durumla ilgili bir davaya da maruz kalan ABD Donanması, geçtiğimiz Pazartesi günü bir açıklama yapmış ve bu iddiaları reddetmişti. Yüz binlerce bilgisayarda yazılımları ücret ödemeden korsan bir biçimde kullandığı öne sürülen Donanma, yeni bir açıklamayla bunu kabul etti fakat bu kullanımın yazılım üreticisinin rızası dahilinde olduğunu ifade etti.

Bitmanagement Software tarafından açılan davaya göre ABD hükümeti donanmdaki bilgisayarlarda, bu firmanın 3D sanal gerçeklik yazılımını 2013 tarihinden itibaren "devasa ölçekte" korsan biçimde kullanıyor. Firma, ABD Donanması'nın sadece 38 makinede BS Contact Geo adlı lisansı kullandığını ve bunların da zaten test ve deneme amaçlı kullanımlar olduğunu belirtiyor.

Firma söz konusu geniş ölçekli korsan kullanımın kendilerine yol açtığı hasarın milyonlarca dolarla ölçülebileceğini öne sürüyor. ABD Telif Hakları Anlaşması'nın her bir ihlal başına 150 bin dolara kadar çıkabilen cezalarını göz önünde bulundurursak işin boyutu gerçekten büyük.

Yüksek kaliteli grafiklerle interaktif bir işbirliği olanağı sunan ve sanal ordu üslerini görselleştirmeyi sağlayan yazılımın Donanma tarafından her bir kullanım için ödeme yapılacak kadar işlevsel olduğu belirtiliyor. ABD Donanması, 38 lisanslı siparişin dışındaki diğer kullanımları da bu mevcut lisansların kullanımının aslında sınırlı olmadığını ifade ederek savunuyor.

Okuyucu Yorumları