ABD'nin gizli uzay uçağı X-37B geri döndü!

ABD'nin çok gizli uzay uçağı X-37B'nin, iki yılın ardından Dünya'ya dönüşü, o kadar da gizli olmadı!

Çok gizli uçak, geri döndü!

U.S. Air Force'un çok gizli X-37B Uzay Uçağı, yörüngede geçirdiği 674 günün ardından geçtiğimiz günlerde çok da gizli olmayan bir şekilde Dünya'ya geri iniş yaptı.

Tabii ki NASA'nın uzay araçlarının küçük bir modeli gibi gözüken ve içinde insan taşımayan X-37B'nin asıl gizli tutulan yanı yörüngede olduğu değil, yörüngedeyken ne yaptığıydı. NBC'den Devin Coldewey'in söylediğine göre, bu uzay uçağının yörüngeye çıkış bilgileri gizli değildi, Atlas V yardımcı roketi ile 12 Aralık 2012 tarihinde, ve Dünya'nın 290 km üzerinde yörüngeye yerleşti. Ancak yörünge yüksekliği, US Air Force tarafından değil, bir grup meraklı astronom tarafından açıklanmıştı. Uçağın boyutu ise, içerisinde havacılık elektronikleri, roketler için yakıt ve yaklaşık olarak bir kamyon boyutunda bir boşluktan başka bir şey için yer bırakmıyor. Bu boşlukta ne olduğu ise uçağın bilinmeyen bir diğer özelliği.

Daha şüpheci bir yaklaşıma sahip olan British Planetary Society'nin Spaceflight dergisi editörü David Baker ise, uzun zamandır X-37B'nin bir keşif görevinde olduğunu söylemekteydi. "Uzay'dan uzaya izleme, gelişmiş algılayıcı grupları ve algılayıcı süitleri ile beraber mümkün kılınmış tamamen yeni bir oyun alanı." Baker'ın BBC'ye 2012'de yaptığı konuşma bu cümleyi içeriyor ve "bizim düşüncemize göre, X-37B (bu araçları kullanarak) Çin'in gelişmekte olan uzay istasyonu (Tiangong-1) üzerinde yakın bir takipte bulunuyor olabilir." şeklinde devam ediyordu.

Ancak Secure World Foundation için teknik danışman ve USAF'ın eski yörüngesel analistlerinden olan Brian Weeden farklı bir şekilde düşünüyor. "Tipik bir casus uydusu polar yörünge üzerinde yer alır ve böylelikle bütün Dünya'ya ulaşabilir." Weeden'ın söylediğine göre, X-37B'nin alçak yörüngesi oldukça dar enlem alanı veriyor ve bu enlemlerde ilgi çekici olan yerler Orta Doğu ve Afganistan'dan oluşuyor. Ayrıca Weeden, bu aracın Tiangong-1'i izlemediğini düşünüyor ve bu iki aracın yörüngesinin zaman zaman kesişmesinin sadece bir tesadüf olduğu söyleyerek ekliyor "Eğer ABD gerçekten Tiangong'u izlemek isteseydi, bunun için X-37B'yi kullanmasına gerek yoktu."

Okuyucu Yorumları