Aduket'ten Şoryuken'e Street Fighter tarihi

Street Figter 4'ün piyasaya çıkışı şerefine, 22 yıllık efsaneyi mercek altına aldık.

Bir efsane: Street Fighter

Street Fighter 4'ün resmi çıkışının şerefine nostaljik bir inceleme ve dev bir galeri hazırladık.

Orijinal yazılışları Hadouken ve Shouryuken olabilir ancak gençliğini "atari salonlarında" geçiren oyuncular bu iki süper hareketi söylendiği gibi bilir ve yazar.

İlk Street Fighter oyunu 1987 yılında çıktığında görselliğiyle oyuncuları hayran bıraktı. Kendisinden önce gelen One-Two Kung Fu ve Karate Champ gibi oyunların en iyi yönlerini birleştiriyor ve çok daha ötesine geçiyordu. Atari salonları bu heyecanlı ve bağımlılık yapıcı oyunu oynarken ceplerindeki jetonları boşaltan insanlarla doluydu.

Salonlardaki makinaların kolları ve tuşları doğrusu iyi dayanıyordu.
Atari salonlarındaki makineler demişken, işin ilginç bir detay var. Bu da oyun ilk çıktığında sadece iki saldırı tuşu bulunması. Bu tuşlar basınca göre hafif, orta ve sert saldırı yapmaya yararken, insanların kafası çok karıştığı için altı tuşlu sisteme geçilmiş. Sonuç: bir elde deli gibi sallanan bir joystick, diğer el ise altı tuşa hırsla basmakta. Yüz ifadesi değişmiş, hırslı ama sonuçta mutlu ve rahatlamış oyuncular.

7 Temmuz 2009 itibariyle resmi olarak satışa sunulan Street Fighter IV'ün PC sürümünün bu açılış gününe özel sizler için bir Street Fighter Özel Dosyası hazırladık.

İlk oyundan karakterler

İlk oyundan karakterler
Pek çok karakter değişse de Sagat değişmiyor

Beyaz karate kıyafetleri içindeki Ken ile başladığımız oyunda birbirinden çok farklı ve çok renkli düşmanlarla savaşıyorduk.

Ken bir Shotokan karate ustasıydı. Ryu onun eğitim partneriydi ve oyuna ikinci oyuncu girerse Ryu oluyordu. Punk saç modeliyle okullarda çok konuşulan Birdie güreş ve boksun harmanını kullanıyordu. Onun gibi İngiltere'den gelen Eagle zengin bir ailenin korumasıydı ve odun kullanıyordu.

Pençe kullanan bir ninja olan Geki ve kovulmuş bir Kempo hocası olan Retsu Japonya'dan rakiplerdi. Amerikadan yer altı dövüşçüsü >Joe ve iri yarı eski bir ağırsiklet boksör olan Mike geliyordu. Bruce Lee kopyası Lee ve kendi suikast stiline sahip olan Gen Çinliydi.

Hepsinden meşhur olan Sagat, Tayland'dan Muay Thai'nin İmparatoru ve oyunun son boss'uydu. Tabii ki ona ulaşmadan önce öğrencisi Adon'u yenmek gerekiyordu.

Önce serideki bütün oyunları görelim sonra da Street Fighter tarihine galeriyle devam edelim, serinin bütün oyunlarını görüp çıktıkları tarihi hatırlayalım. Buyurun nostaljik bir yolculuğa...

Serinin bütün oyunları

Serinin bütün oyunları
Kalabalık bir seri ve sayısız dövüşçü

İşte gelmiş geçmiş bütün Street Fighter oyunlarının listesi:

Street Fighter
Street Fighter 2
Street Fighter 2 Champion Edition
Street Fighter 2 Turbo
Street Fighter 3: New Generation
Street Fighter 3: Second Impact
Street Fighter 3: Third Strike

Street Fighter Alpha
Street Fighter Alpha 2
Street Fighter Alpha 3
Street Fighter Alpha 3 Max
Street Fighter Alpha 3 Upper
Street Fighter Alpha: Anthology

Street Fighter Anniversary Collection

Street Fighter EX
Street Fighter EX 2
Street Fighter EX 3

Street Fighter Zero
Street Fighter Zero 2
Street Fighter Zero 3
Street Fighter Zero 3 Upper Upper
Street Fighter Zero: Fighter's Generation

Street Fighter 2 Super Turbo HD Remix
Street Fighter 4

Okuyucu Yorumları