Advanced Color ePaper geliyor!

Gerçek kağıda en yakın görüntüye sahip e-ink ekranlarda devrim gibi bir gelişme...

e-ink ekranlarda yeni dönem!

Kindle Oasis gibi e-reader'larda bulunan E-ink ekranlar, alıştığımız ekranların aksine ışıkla çalışmadıklarından gözlerimizi yormuyorlar. Üzerinde yıllardır araştırmalar yapılan elektroforetik ekranlar, şimdiye kadar büyük bir aşama kaydedemediler. Ancak Amazon'un öncülüğünü yaptığı renkli "ePaper" (elektronik kağıt) teknolojisi için önemli bir yenilik kapıda görünüyor.

San Francisco'daki Display Week'te duyurulan renkli ePaper teknolojisi, 32.000 rengi gösterebiliyor. Başta çok etkileyici gibi görünmese de yeni Advanced Color ePaper (ACeP) çözümü, öncekiler gibi soluk renkler sunmuyor. ACeP içerisindeki mikro kapsüller, renkleri oluşturmakta kullanılan pigmentleri içeriyor. Yeni ekran, "yeni madde ve dalga şekli icatları" sayesinde "birden çok renk pigmentinin konumunu bağımsız olarak kontrol edebiliyor". Bu, ekranın daha geniş bir renk gamını oluşturabilmesi ve görüntülerin gerçek kağıttaki baskı kadar güzel görünebilmesini sağlıyor.

Bununla birlikte aşılması gereken bir sorun da var. E-Ink, şu an sadece 20 inç'lik 2500x1600 çözünürlüklü ekranlar üretebiliyor. Bu değerler ekranın piksel yoğunluğunun 150 ppi olduğu anlamına geliyor, yani ekranın yoğunluğu Kindle ekranlarının gerisinde. Ancak yeni ekranlar çok hafif oldukları kadar, güç tüketimi konusunda da tasarruflular. Üretim maliyeti düşük olan yeni ekranların nasıl çalıştığını aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları