Akıllı saatlere Çin damgası vurulmak üzere!

Çin, bir kez daha, koca bir teknoloji pazarının kaderini değiştirmeye hazırlanıyor!

Kaderlerini Çin belirleyecek!

Dünya genelinde akıllı saat marketi hızlı bir yükselişe geçiyor ve 2016 yılında kol saati marketinin %40'ını eline geçirme olasılığından bahsediliyor. Ayrıca, Gartner analistlerine göre, Android tabanlı akıllı saatlerin fiyatları 2015 yılında ortalama 30 dolara kadar düşecek.

Analistlere göre, en üstte bulunan 10 akıllı telefon üreticisinin 9'u şu anda giyilebilir marketinin içerisinde veya ilk ürünlerini satmaya hazır konumdalar. Geçtiğimiz yıl ise bu üreticilerin sadece 2'si markette bulunmaktaydı.

Gartner araştırma yöneticisi Angela McIntyre, Apple'ın sonunda Apple Watch'un tanıtımını yaptığını ve önümüzdeki yıl içerisinde pek çok kullanıcının ilgisini bu markete çekeceğini söylüyor: "Apple akıllı saat modellerini tanıttı ve bu saatler, en ucuzu 349 dolar olmak üzere geniş bir fiyat aralığında satılacaklar." iPhone'larda olduğu gibi akıllı saatlerinde de fiyatı yüksek tutan Apple'ın, bu durum yüzünden sınırlı bir market payına sahip olacağını düşündüklerini söyleyen McIntyre, bu duruma rağmen Apple'ın tasarım ve kullanıcı ara yüzüne verdiği önemin pek çok kullanıcının dikkatini markete çekeceğini de belirtti.

Bir başka Gartner analisti olan Annette Zimmerman ise, Sony Smartwatch ve Samsung Gear ürünlerinin erken ürünler olduklarını söyledi. Zimmerman'in söylediğine göre, bu ürünler basında çok fazla yer kaplarken, hatalı tasarım ve belirsiz değer önerileri sebebiyle kullanıcıların dikkatlerini üzerlerine çekmeyi tam olarak başaramadılar. 2014 içerisinde tasarım ve kullanıcı deneyimi açısından bakıldığında gelişim yaşandığını da belirten Zimmerman, yılın ikinci yarısında çok daha fazla kullanıcının bu alana ilgi göstereceğini tahmin ettiklerini söylüyor. Ayrıca Zimmerman, Android Wear ile gelen yeni özelliklerin de bu saatlerin kullanışlılıklarını arttırdığını belirtmeyi unutmuyor.

...Ve Çin etkisi! Haberimizin ikinci sayfasında!

Akıllı saatlere Çin damgası vurulmak üzere!

Akıllı saatlere Çin damgası vurulmak üzere!

Ancak market ilgisinin artmasına rağmen, üreticilerin aşması gereken sorunlar bulunmakta. Bu sorunların en başında ise akıllı saat ve fitness kol bantlarının akıllı telefon pil ömürlerinin üzerinde yarattığı etki bulunmakta. Yapılan testlere göre, akıllı telefonla beraber bir akıllı saat kullanmak, kullanılan ürünlere göre değişen bir şekilde, iki ile sekiz saat arasında bir pil ömrü azalmasına sebep olmakta. Değişebilen pillere sahip olmayan ürünleri kullanan kişiler için de akıllı telefonlarını gün ortasında şarj etmenin bir sorun yarattığı düşünülürse, bu durumun önemi oldukça artıyor.

Çin'de yer alan üreticiler ise şu anda giyilebilir marketine adım atmış durumdalar. Şimdilik bu üreticilerin çoğu yerel bir market payına sahip olsalar da, yakın zamanda bu ürünlerin uluslararası markete ulaşması bekleniyor. McIntyre'ın söylediğine göre, pek çok Çinli üretici, 2015 yılında uluslararası markete adım atmaya hazır. Üretilen ürünler ise, genellikle diğer üreticilerin ürünlerine benzeyen ve pek çok farklı görünüş, işletim sistemi ve bağlantı seçeneklerine sahip ürünlerden oluşuyorlar. Ayrıca McIntyre, bazı Çinli üreticilerin Android Wear kullanmaya başlamalarının da yüksek bir olasılık olduğunu belirtiyor.

Çinli üreticiler de diğer üreticilerin karşılaştıkları sorunlara sahipler. Ancak bu üreticilerin en büyük avantajı, akıllı telefon ve tablet marketinde de olduğu gibi, fiyatlarının çok daha düşük tutuluyor olması. McIntyre, bu üreticilerin uluslararası markete, Android Wear tabanlı ve 30 dolar civarında fiyatlara sahip olan, düzgün tasarımlı ürünler getirerek genel bir kullanıcı artışı sağlayabileceklerini düşünüyor...

Okuyucu Yorumları