Akıllı saatte yeni bir isim daha: Qualcomm!

Samsung, yeni tanıttığı Galaxy Gear'ın karşısında, hiç beklemediği bir rakip buldu!

Samsung'a sürpriz rakip!

Son zamanların gözde ürünlerinden akıllı saatleri üreten firmalara biri daha eklendi: Qualcomm. Yanlış duymadınız. Snapdragon çiplerinin üreticisi, kendi saatlerini üreterek satışa sunacak. Ancak akıllı saatler söz konusu olduğunda, Qualcomm, Samsung'a göre oldukça farklı bir yol izliyor. Samsung, akıllı saatlere mümkün olduğunca fazla işlev yüklemeye çalışırken, Qualcomm, minimalizmin doruğunda bir tasarım peşinde.

Toq isimli Qualcomm saat, 1.5 inçlik, düşük enerjili Mirasol panelli bir ekrana sahip. Normalde e-okuyucular için tasarlanmış olan bu teknoloji, ekranın direkt güneş ışığı altında bile güzel gözükmesini sağlayarak, arkaplan aydınlatmasına harcanan enerjiyi azaltıyor.

Bağlantı için ise Bluetooth kullanılıyor. Enerji harcayacak Wi-Fi radyo benzeri bir özellik koyulmamış; veya hoparlör.... Veya mikrofon; Vveya kamera... Ancak yine da masaüstü tamamen boş değil. Ürün içerisinde bir ivme-ölçer bulunmakta. Yani saat ile, teorik olarak, basit fitness takibi yapabilirsiniz.

Bütün bunların sağladığı kazanç ise, Qualcomm'un söylediğine göre, iki günlük bir şarj ömrü. Çok uzun bir süre gibi gözükmese bile tam renkli ve dokunmatik ekranlı bir ürün için iyi sayılabilecek bir zaman olduğu kesin. Üstelik bunu sürekli açık kalarak yapabiliyor.

Kaçınılmaz şarj zamanı geldiğinde ise, Toq'un yardımına taşıma kutusu koşuyor. Toq'un taşıma kutusu aynı zamanda, Qualcomm'un tescilli WiPower teknolojisini kullanan, bir kablosuz şarj aleti olarak çalışabiliyor. Üstelik bu saat, şarj olabilen tek ürün değil. Toq'un yanında iki adet Bluetooth kulaklık bulunuyor ve bunlar da aynı kutu ile şarj olabiliyorlar...

Qualcomm Toq ile neler yapabilirsiniz? Haberimizin ikinci sayfasında...

Qualcomm Toq ile neler yapabilirsiniz?

Qualcomm Toq ile neler yapabilirsiniz?

Ürünün saati göstermek gibi bariz olan işlevi dışında yapabildikleri ise büyük oranda Android bir telefon ile eşleşmesi ile açığa çıkıyor. Ürüne eşlik eden Android uygulaması sayesinde hangi bildirimlerin saate aktarılacağını belirleyebiliyorsunuz. Ancak Toq ile telefonlarınızın yapabileceği her şeyi yapamıyorsunuz. Gelen aramaları cevaplamanız veya yazıları okumanız, hatta önceden belirlenmiş bazı yazılar ile hızlı cevap vermeniz mümkün iken; internette sörf yapmayı veya maillerinize cevap vermeyi düşünmeyin. Toq'un amacı basit ve kullanışlı olmak; akıllı telefonların yerini almak değil...

İşlevlerinin yanında ise Toq'un en fazla dikkat çeken özeliği tabii ki görünüşü. Toq hantal bir canavar değil. Evet, büyük denilebilecek bir ürün ancak boyutunun neredeyse tamamı ekran boyutlarından kaynaklanmakta. Esnek bant sayesinde ise bir bileziğe dönüşmeden yaşamına devam edebiliyor. Ayrıca, göreceli olarak, mütevazi içyapısı sayesinde ekran ince kalabilmiş durumda. Yani Toq şu anki teknoloji ile umabileceğiniz kadar zarif bir ürün.

Qualcomm'un ürünlerini test etmek için donanım ortaklarına gönderdiği çalışır prototipler her zaman var olmuştu. Ancak Qualcomm, Toq konusunda durumu bir adım daha ileri götürüyor ve sınırlı sayıda üretimde bulunarak "sivil" kişilerin de test konusunda desteğini alıyor.

Ürün son derecede ümit verici bir giyilebilir teknoloji erken örneği olarak gözükse de, hâlâ eskiden hatırladığımız hesap makineli kol saati hissinden tam olarak kurtulabilmiş değil. Her şeye rağmen ürünün giyilebilir teknoloji dünyasına nasıl bir hareket getireceği heyecan ile beklenmesi gereken bir durum.

Şu ana kadar ürünün fiyatı ve hangi ülkelerde satışa sunulacağı hakkında kesin bir bilgi yok. Eğer isterseniz Qualcomm'un sitesine mail adresinizi bırakarak, gelişmelerden anında haberdar olmanız mümkün.

Okuyucu Yorumları