Akıllı şehirlere Hackathlon desteği

Akıllı şehir uygulamaları geliştirmek için çalıştılar...

Akıllı şehirlere destek!

SAMPAŞ'ın, Ordu Belediyesi ile ortak olarak yer aldığı Hackathon etkinliğinde katılımcılar Open-Dai platformu üzerinden açılan açık servislerle akıllı şehir uygulamaları geliştirmek için çalıştılar.

Sampaş'ın Ordu Belediyesi ile ortak olarak yer aldığı Open-Dai Projesi (www.opendai.eu) kapsamındaki Hackathon etkinliği 3 takım ve 2 bireysel katılımla gerçekleşti. Hackathon etkinliğinde katılımcılar Open-Dai platformu üzerinden açılan açık servislerle akıllı şehir uygulamaları geliştirmek için çalıştılar. Yarışma kapsamında Ordu Belediyesi'nin önemli yerler ve iş yeri bilgileri gibi servisleri başta olmak üzere Barcelona, Piemonte Region, Llieda ve Karlshamn Belediyeleri'nin açık servisleri de yer aldı.

Etkinlik sonunda Sampaş Genel Müdür Yardımcısı Eser Karakaya'nın başkanlık ettiği jüri heyeti, "En İyi Uygulama" kategorisinde CityAPI'ı ve "OpenDai Servislerini En İyi Kullanan Uygulama" olarak ise PoIAR'ı ödüle layık gördü.

Birlikte çalışmaya katkı

Takım B tarafından geliştirilen CityAPI uygulaması Open-DAI ile hizmete açılan yerel yönetim servislerinin birlikte çalışılabilirliğini (interoperability) sağlamak adına, istemciler (client) ve servis sağlayıcılar arasında orta katman olarak oluşturulmuş bir API'dır. Bu sayede hem istemcilere giden veri yapısında standardizasyon sağlanmış olacak, hem de yeni katılacak yerel yönetimler için yalnızca orta katmana yapılacak entegrasyon işlemi yeterli olacaktır. İstemciler tarafında veri yapısı değişmediğinden, güncelleme gerekmeksizin orta katmana entegre olan tüm servislere erişim sağlanmış olacak. Burada önemli bir nokta da, theCityAPI'nin yalnızca Open-DAI servislerine ihtiyaç duymamasıdır. Herhangi bir yerel yönetim de kendi verilerini bu sisteme entegre ederek kullanıcılara ulaştırmış olacaktır.

Yol bulmak daha kolay

Takım A tarafından geliştirilen PoIAR uygulamasında ise, Ordu Belediyesi POI servisleri kullanarak sizi POI'lere Artırılmış Gerçeklik kullanarak ve bulunduğunuz noktadan ilgilendiğiniz POI'ye rotanızı da çizerek yönlendiriyor. Belediye'nin elinde doğrulanmış ve detaylandırılmış olarak bulunan PoI bilgileri sayesinde uygulama diğer örneklerine göre daha kullanılabilir ve işlevsel halde vatandaşların hizmetine sunulabiliyor.

Okuyucu Yorumları