Akıllı termostata bile zararlı yazılım girdi!

Fidye yazılımlarının, telefonlar, bilgisayarlar ve hatta TV'lerden sonra, akıllı termostatlara bile girebildiği kanıtlandı!

Akıllı termostata kadar girdiler!

Ransomware olarak da bilinen fidye yazılımları, kullanıcıların bilgisayarlarındaki dosyaları kilitleyerek, genellikle Bitcoin ya da money gram kart formatında bir fidye talep eden kötü amaçlı yazılımlar. Zaman içerisinde mobil platformlara da etki etmeye başlayan fidye yazılımlar bu süre boyunca Android telefonları ve hatta bir televizyon setini bile etkiledi. Yeni bir hadise ise artık 'Nesnelerin İnterneti'nin de güvenli olmayabileceğine işaret ediyor.

Pen Test Partners adlı bir güvenlik firması bünyesinde çalışan iki hacker; Andrew Tierney ve Ken Munro, geçtiğimiz Cumartesi gerçekleştirilen Def Con konferansında bir akıllı termostatı etkileyebilen fidye yazılımlarını ortaya çıkardı.

İkili söz konusu termostatın sistemindeki bir bug'ı ifşa etse de bunun ne tür bir bug olduğuna dair ayrıntılı bir bilgi vermedi. Zira bu fidye yazılımıyla ilgili ayrıntılı bilginin henüz, bir yama hazırlaması gereken termostatın üreticisine verilmediği ifade edildi.

İkilinin test ettiği termostatın geniş bir LCD ekranı ve bir SD kart girişi vardı. Bu bileşenler sayesinde kullanıcılar cihazın ayarlarını ve ekran kağıdını diledikleri gibi özelleştirebiliyor. Hacker'lar yaptıkları testlerde termostatın çalıştırdığı dosyaları kontrol etmediğini keşfettiklerini söylüyor. Bu durum da siber suçluların termostata rahatlıkla bir zararlı yüklemelerine ve bunu masum bir dosyaymış gibi göstermelerine olanak tanıyor.

Okuyucu Yorumları