Almanya'dan Google'a büyük şok!

Alman mahkemesi, en temel Google hizmeti hakkında, internet devini şoke eden bir karara imza attı!

Google'a Almanya şoku!

Alman Federal Mahkemesi, arama hizmetinde bulunan otomatik tamamlama özelliğinin kişisel gizlilik ilkesine aykırı olduğu nedeniyle Google'dan düzenlemeler yapmasını talep etti.

Karar, Köln Yüksek Bölge Mahkemesi'nin aldığı bir kararın Federal Mahkeme tarafından onandığı duruşma sonunda alındı. Bu kararın alınmasına yol açan asıl davanın ilginç bir hikayesi var: Scientology tarikatıyla ilişkili bir kişiyle aynı ismi taşıyan bir girişimci, ismi Google'da arandığında, otomatik tamamlama seçeneği yüzünden isminin yanına hem tarikata ilişkin hem de "üçkağıtçılık" benzeri olumsuz ekler getirilmesi nedeniyle mahkemeye başvurdu. Ancak işin içine eski Almanya Başbakanı'nın eşinin de dâhil olmasıyla olay büyüdü.

Eski Almanya Başbakanı Christian Wulff'un eşi Bettina Wullf, evlenmeden önce fahişelik yaptığı iddialarıyla mücadele etmek zorunda kalmıştı. Söylentilerin yayılmasıyla birlikte Bettina Wullf ismi arandığında otomatik tamamlama özelliği ismin yanına "fahişe" ve "eskort" gibi eklemeler yapmaya başladı. Mahkemeye başvurarak Google'dan şikâyetçi olan Wullf, ihtiyati tedbir kararı aldırmıştı. Şu an Wullf'un ismi Google'da arandığında otomatik tamamlama, isminin yanına bu tür ekler yerleştirmiyor.

Mahkemenin aldığı son karar Google arama özelliğini nasıl etkileyecek, şimdiden bir şey söylemek zor. Wullf örneğinde firma sadece Almanya'ya özel düzenleme yapmamış, tüm hizmetlerini etkileyen değişiklikler yapmak zorunda kalmıştı. Bu son karar Google hizmetlerinde daha derin etkilerde bulunacak mı, zaman gösterecek.

Okuyucu Yorumları