AMD'nin kaderini değiştirecek gelişme!

AMD cephesinde yaşanan bu müthiş gelişme, Intel'in uykularını fena halde kaçırabilir!

AMD için büyük "piyango!"

AMD'nin, adını bugüne kadar pek de fazla duymadığımız, ancak kendi sektöründe bir dev olan Çinli silikon çip üreticisi Loongson Technology'den çok ciddi miktarda yatırım alma ihtimali her geçen gün güçleniyor. VRWorld'ün haberine göre AMD'nin üst yönetimi geçtiğimiz haftalarda Loongson'un Çin'deki merkezini ziyaret etti ve bu görüşmelerin amacının Çinlilerin 20 milyar dolara yaklaşan mal varlıklarının bir kısmını AMD'ye yatırım yaparak değerlendirmek istemeleri olduğu öne sürülüyor.

BLX IC Design Corp, Çin Bilim Akademisi ve Çin Bilgisayar Teknoloji Enstitüsü tarafından oluşturulan Loongson, Godson ve 3B adları altında, MIPS mimarisi üzerine kurulmuş Windows uyumlu CPU ve APU'lar üretiyor ve firmanın AMD'nin işlemciler üzerindeki teknolojisinden faydalanmak isteyeceği oldukça açık. Loongson'un en kuvvetli işlemcisi olan Loongson 3B şu anda 1.5 Ghz hıza ve 8 çekirdeğe sahip; 28nm nodunda üretilmekte.

Bilindiği gibi Intel'in dışında x86 mimarisine erişim hakkı olan tek firma AMD ve böyle bir girişimin olası teknolojik sonuçlarının Intel ve Amerika'daki düzenleyici kurumları çılgına çevirme olasılığı da bir hayli yüksek gözüküyor. AMD'nin bir kısmının veya tamamının satın alınmasının, Intel'in iki firma arasındaki uzun süredir devam eden anlaşmaları sona erdirmesine yol açabileceği de gün gibi ortada.

Loongson geçtiğimiz on yılda IBM (x86) ve Motorola gibi Amerika merkezli büyük devleri satın alan Lenovo ile aynı yatırımcı ağacını paylaşıyor; yani Lenovo ve Loongson'un çeklerinin altını imzalayan üst yönetim aynı konsorsiyum tarafından yönetiliyor. Kendine özgü bir APU teknolojisine sahip olmayan Loongson'un, işlemcilerini üzerine inşa ettiği MIPS mimarisine daha modern bir yaklaşım getirmek üzere AMD'ye duyduğu ilginin sonuçlarını merakla bekliyoruz.

Okuyucu Yorumları