Android 4.4 KitKat'ı inceledik!

Android 4.4 KitKat'ın tüm yeniliklerini, değişikliklerini ve performansını inceledik!

Android 4.4'ü inceledik!

Hepimiz Android 4.4'ün "Key Lime Pie" adıyla ortaya çıkmasını beklerken Google, beklenmedik bir hamleyle "KitKat"ı tanıttı. Android'in 4.0 sürümü, Ice Cream Sandwich adıyla başlamıştı, onun arından gelen 3 önemli sürüm olan 4.1, 4.2 ve 4.3'ü "Jelly Bean" şekerlemeleriyle tanıdık. Android 4.4 ise yeterince farklı olacak ki Google, ona farkı bir isim vermiş. Bununla birlikte 5.0 sürümüne direkt olarak zıplayacak kadar büyük yenilikler yok.

0.1'lik sürüm artışı, görünüşte önemsiz gibi görünse de bu artış, Android'in önemli bir adım. KitKat'ın arayüzü oldukça akıcı, bunun yanında uzun zamandır geliştirmelere muhtaç olan arama ve mesajlaşma alanında da geliştirmelere sahip. Üretkenliğe odaklanan platformda Google Now da yetişkinliğe ulaşmış bulunuyor.

Google'a göre KitKat ortaklığının fikri, tanıtımdı ve iki firma arasında herhangi bir para alışverişi olmadı. Nestle'nin 50 milyon Android KitKat çikolatası üretmesi, Google için yeterince karlı bir anlaşmaydı.

İsim konusunu bir yana bırakırsak, 4.4 güncellemesi Android'in sıkça ve sürekli olarak eleştirilen sorunlarını başarıyla çözüyor. KitKat, sunduğu faydalı yenilikler, performanstaki fark edilir gelişmelerle tüketiciyi odak alıyor ve sunduğu bir takım optimizasyonlarla uygun fiyatlı cep segmentini de unutmuyor.

İlk izlenimlerimiz

İlk izlenimlerimiz

İlk izlenimlerimiz

Kitkat, iOS 7'nin Android'den daha temiz ve sade bir işletim sistemi olduğu inancını silip atıyor. Android 4.4, hızıyla, stil sahibi geçişleri ve kullanımdaki sezgiselliğiyle bizi etkiledi.

Uyarı çubuğunun saydam hale gelmesi, ekranda o an yaptığınız işle ilgili her pikseli görmenizi sağlıyor. Google burada birkaç yenilik yapmış olsa da hepsinin kusursuz yenilikler olduğunu söylemek zor.

Hantal OEM launcher'ları ile stok Android arasında çok büyük bir fark olmasa da Samsung ve LG gibi üreticilerin Google'a öğretmesi gereken bazı şeyler hala var. Ekranı ikiye bölebilmek gibi.

Android 4.4 KitKat'ı inceledik!

Cihazı açtığınızda sizi yakından tanıdığınız beyaz Google logosu, ardından renkleri değişen çemberler karşılıyor. Bu süreç eskisine göre daha hızlı sayılabilir. Testimizde Android 4.1'li Galaxy Nexus'un 34 saniyede, Android 4.2'li Nexus 4'ün 19 saniyede açıldığını tespit ettik. Android 4.4 ise test cihazımız olan Nexus 5'te 21 saniyede açıldı. Nexus 4 kadar hızlı olmasa da 40 saniyede açılan Galaxy S3'ümüzden çabuk olduğu kesin.

Giriş ekranı ekrana gelir gelmez Google'ın amaçladığı hafif görünümü hissedebiliyorsunuz. Durum çubuğundaki simgeler artık beyazlar. Özelleştirilmiş Roboto yazı tipi ise zayıflamış, artık biraz daha keskin ve şık görünüyor. Menüdeki vurgu ve simge renklerine baktığımızda ise mavinin yerini genellikle grinin aldığını görüyoruz.

Google Experience Launcher

Google Experience Launcher

Google Experience Launcher

Nexus 5, Google Experience Launcher ile geliyor ve yenilenen Launcher, birkaç değişiklik sunuyor. Örneğin üstteki ve alttaki siyah çubuklar gitmiş. Simgelerin açık renkli arka planlarda bile iyi görünmesini sağlamak için gradient efekti korunmuş.

Uygulama listesini açtığınızda, bulunduğunuz sayfayı alt taraftaki beyaz noktalar yoluyla anlayabiliyorsunuz. Simgeler artık çok daha büyük ve temiz. Ancak simgelerin büyümesi, 5 yerine 4 sıra simge gösterilmesi anlamına geliyor. Widget sekmesi ise artık eski yerine yok. Ama onun yokluğunu hissetmeyeceksiniz, çünkü giriş ekranınızda boş bir yere uzun dokunarak widget menüsüne erişebiliyor veya isterseniz duvar kağıdını ayarlayabiliyorsunuz.

Sağdan sola kaydırdığınızda ek giriş ekranları ortaya çıkıyor. Bize ekranlar sınırsız gibi geldi, simgeyi sağa sürükleyip yeni bir sayfa oluşturmanız mümkün. Boşalttığınız bir sayfa ise kendiliğinden yok oluyor. Bizi şaşırtan ise istediğiniz ekrana hızla geçmenizin yolunun olmaması oldu. Alttaki sayfa işaretçisi noktalara dokunarak sayfalara hızla geçemiyorsunuz, istediğiniz sayfaya gidene kadar ekranı kaydırmanız gerekiyor.

Giriş ekranını soldan sağa kaydırdığınızda ise ekrana Google Now geliyor.

Bu değişiklikler varsayılan olarak sadece Nexus 5'te bulunuyor, ancak onlara sahip olmak istiyorsanız kendi cihazınızda Google Experience Launcher'ı edinmeniz oldukça kolay. Ancak launch'ın cihazınızda kusursuz çalışmayabileceğini söyleyelim.

Aramalar ve mesajlaşma

Aramalar ve mesajlaşma

Aramalar

Telefon uygulaması açmak için giriş ekranındaki dock'un sol tarafında bulunan simgeye dokunmanız yeterli. Bunu yaptığınızda ilk olarak sıkça iletişim kurduğunuz kişileri görüyorsunuz. En üstteki arama çubuğu, kişileri veya yakındaki yerleri aramanıza izin veriyor. Kutucuk siz yazmaya başlar başlamaz tavsiyeler gösterdiğinden, genellikle birkaç harf yazmanız yetiyor.

Uygulama en üstte son aramanızı, onun altında 3 favori kişinizi ve ardından kişi listenizin geri kalanını gösteriyor. Bu alanlar siz kişilerinizi aradıkça dolmaya başlıyor. Alt taraftaki üç simge arama geçmişine, sayısal tuş takımına ve ayarlara ulaşmanıza izin veriyor. Ayarlar altından kişileri içe veya dışa aktarabiliyor, arama ayarlarına ulaşabiliyorsunuz.

Geliştirilen caller ID sistemi, sizi arayan firmaların Google Maps'teki bilgilerine göz atarak firma ismini gösterebiliyor (numara telefon defterinizde yoksa).

Bu alanda çok büyük bir değişiklik yok, ancak yapılan değişiklikler telefon uygulamasını daha hızlı kullanmanıza izin veriyor.

Mesajlaşma

Mesajlaşma

Mesajlaşma

Mesajlaşma sisteminde yapılan değişiklikler çok daha geniş kapsamlı. Google, MMS ve SMS mesajlarını kendi Hangouts uygulaması altında toplamayı tercih etmiş. Bu değişikliğin sizi nasıl etkileyeceği, sizin ve arkadaşlarınızın mesajlaşma için Google hizmetlerini ne kadar kullanacağınıza bağlı.

İletişim kurmak istediğiniz kişi çevrimiçiyse ve Hangouts'a oturum açmışsa (Google+, Google Talk veya Gmail'den), ücretsiz olarak mesajlaşabiliyorsunuz. Aksi halde kişinin numarasına sahipseniz, ona SMS gönderebiliyorsunuz.

Sunulan seçenekleri görmek için sohbet penceresinin üzerindeki kişi ismine dokunabilirsiniz. Uygulama, aynı kişiden gelse bile SMS ve Hangouts mesajlarını ayrı saklıyor.

Genel olarak bu birleşimin faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bazen kafa karıştırıcı da olabiliyor. Mesaj gönderirken Google+ hesabınızın açığa çıkabileceğini ve istenmeyen durumların başınıza gelebileceğini unutmayın.

Hangouts'un size sundukları arasında konumunuzu paylaşma, animasyonlu gif'ler gibi dosyalar gönderme ve videolu görüşmeler yapma var. Klavyeye eklenen emoji'ler sayesinde mesajlarınızı daha ilginç hale getirme şansına da sahipsiniz. Tabi bunun için mesajı gönderdiğiniz tarafta da emoji karakterlerinin yüklü olması gerekiyor.

Verimlilik, kablosuz yazdırma, e-posta, indirmeler

Verimlilik, kablosuz yazdırma, e-posta, indirmeler

Verimlilik

Akıllı telefonların iş amaçlı kullanımı giderek yaygınlaşıyor. BlackBerry'nin ofislere özel olduğu günler çoktan geride kaldı. Google, QuickOffice'i Android 4.4'e standart bir uygulama olarak dahil etmiş. Bu sayede Word, Excel ve Powerpoint dosyalarını telefonunuzda veya tabletinizde düzenleyebiliyorsunuz.

Bu dosyaları Google Drive'daki 15GB'lık ücretsiz alanınıza kaydedebilirsiniz. Oluşturduğunuz belgeleri e-posta, Bluetooth, Google Drive ve diğer bulut hizmetleri yoluyla paylaşabiliyorsunuz.

Kablosuz yazdırma

Yeni kablosuz yazdırma işlevi, bir fotoğrafı, belgeyi veya web sayfasını Android'li cebiniz veya tabletinizden kablosuz olarak yazdırmanızı sağlıyor. Henüz oldukça temel işlevlere sahip bulut yazdırmayı kullanabilmek için Google Cloud Print'e bağlı olan bir yazıcıya veya bir HP ePrint yazıcıya ihtiyacınız var. Diğer yazıcılar için destek, Google Play'deki uygulamalarla eklenebiliyor.

E-posta

Google'ın bizleri onun istediği hizmetleri kullanmaya zorladığını inkar etmek güç. Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi de firmanın ücretsiz e-posta hizmeti Gmail. Gmail'in faydalı işlevleri arasında iç içe geçen klasörler, kişi fotoğrafları ve bu fotoğraflara tıklayarak mesajları seçebilmek var. Alt taraftaki gezinti çubuğu ise kaldırılmış. Sol taraftan çekerek açabildiğiniz kayan menü, tüm klasörlere erişmenize izin veriyor. Epostaları sola veya sağa sürükleyerek arşivleyebiliyor veya silebiliyorsunuz. Bu sayede gelen kutunuzu hızla temizlemeniz mümkün oluyor.

İndirmeler

Yenilenen İndirmeler uygulaması, verimliliğinize katkıda bulunuyor. Çok sayıda dosya indiriyorsanız uygulama sizi uzun süren aramalardan kurtaracak. Uygulamayla liste ve ızgara görümü arasında geçiş yapabiliyor, dosyaları isme, tarihe ve boyuta göre filtreleyebiliyorsunuz.

Google Now

Google Now

Google Now

Nexus 5'te Google Now'a erişebilmek için giriş ekranını soldan sağa sürüklemeniz yeterli oluyor. Diğer Android 4.4'lü cihazlardaysa giriş düğmesinden yukarıya doğru sürüklemeniz yeterli, o sırada ne yaptığınız fark etmeksizin işlev ekrana geliyor.

Google Now'u görebilmek ve kullanabilmek için cihaz dilinizin US English olarak ayarlanmış olması gerekiyor. Bunun ardından "Ok Google" diyerek bir sesli arama başlatabiliyorsunuz.

Google Now'u web aramaları, mesaj gönderme, arama yapma, uygulama çalıştırma ve şarkı çalma gibi birçok farklı amaçla kullanmanız mümkün. Konuşma algılamanın Android 4.4'te önemli gelişme kaydettiğini söyleyebiliriz. Yanlış algılanan sözcükleri düzeltmek için onların üzerine dokunup, açılan listeden doğru sözcüğü seçebiliyorsunuz.

Performans ve çoklu görev

Performans ve çoklu görev

Performans ve çoklu görev

Android, mobil dünyada ilk ortaya çıktığından bu yana gecikme ve takılmalarıyla çok kez eleştirildi. Bu, alt seviye donanımların platformu çalıştırmasına ve üreticilerin kendi arayüzlerini eklemelerine izin verdiğinizde kaçınılmazdı. Project Butter, gecikme sorununu Jelly Bean'de ortadan kaldırmıştı. KitKat ise Project Svelte ile bunu yepyeni seviyelere taşıyor.

Nexus 5 veya Nexus 7'de arayüz içinde dolaşmak çok hızlı ve akıcı. Nexus 5'te dokunmatiklerin tepkisel olması için yapılan çalışmaları hissetmeniz mümkün.

Android 4.4'teki bellek optimizasyonları, tüm KitKat'lı cihazların faydalanacağı türden. Nexus 5 veya Nexus 7 gibi 2GB RAM'li cihazlarda yüksek performans şaşırtmayabilir, ancak 1GB RAM'li Moto G'de farkı hissedebiliyorsunuz.

KitKat'ı önemli yapan noktalardan bir tanesi de bu; alt seviye ceplerde çalışabilmesi. Project Svelte, platformun sadece 512MB RAM'li cihazlarda bile çalışabilmesine izin veriyor. "Düşük bellek" modu, otomatik olarak animasyonları kapatıyor ve donanımı rahatlatıyor.

Diğer yenilikler

Diğer yenilikler

Diğer yenilikler

KitKat'ın öne çıkan tüm yeniliklerini sizlere sıraladık, ancak bahse değer birkaç geliştirme daha var.

KitKat, kayıp cihaz güvenliğini sonunda varsayılan olarak sunuyor. Android Cihaz Yöneticisi, kaybettiğiniz bir cihazı uzaktan bulmanıza ve içini temizlemenize izin veriyor.

Tam Chromecast desteği sayesinde tam ekran art ve kilit ekranı denetimlerinin keyfini çıkarabiliyorsunuz. Bir başka yenilik olan Immersive moduysa oyun oynarken veya film izlerken durum çubuğunu ekranın üstünden kaldırıyor. Bu işlevden tam olarak faydalanmak için geliştiricilerin onu desteklemesi gerekiyor.

Yaptığınız işi terk etmeden ekranın üstünden aşağı doğru kaydırarak uyarılarınızı kontrol edebilmek de harika bir işlev.

Bahsetmediğimiz önemli yeniliklerden bir tanesi ise NFC ile ödeme işlevi. Google, uygulamalara ödeme bilgilerinizi bulutta veya cihazınızda yönetme izni verebiliyor. Bu sayede farklı alternatifler yerine Google Wallet'i kullanabiliyorsunuz.

Düşük güçlü ses çalma ve HDR+ fotoğraf işlevleri gibi bazı geliştirmeler ise ne yazık ki sadece Nexus 5'e özel.

Sonuç

Sonuç

Android 4.4 KitKat, Android deneyimini baştan aşağı değiştirmese de Android'i sonuna kadar kullanmamızı sağlayacak işe yarar bazı yenilikler sunuyor. Eski cihazların Google'ın optimizasyonundan ne kadar faydalanacağını ise zaman gösterecek. Ancak yeni uygun fiyatlı ceplerin KitKat'tan faydalanacağından şüphemiz yok.

Daha iyi görünen Google Experience Launcher'ın Nexus 5'e özel olması diğer Nexus ceplerin sahiplerini hayal kırıklığına uğratabilir. Project Svelte ile alt seviye ceplerde daha iyi performans sunma, akıllıca bir adım. Parçalanma sorununu ilk aşamada çözmeyecek olsa da gelecekteki uygun fiyatlı ceplerde avantajlarını gösterecektir.

Okuyucu Yorumları