Android 5.0'daki yenilikler ve çıkış tarihi

Android 5.0'ın tanıtılmasına belki de günler kala, onun hakkında neler biliyoruz?

Android 5 hakkında bilinenler

Google'ın bir sonraki büyük Android güncellemesi, bazı dedikodulara göre "Lollipop" ismini taşıyacak. Ancak Android 5.0 Lollipop'un isminden daha heyecan verici yeniliklerle gelmesi muhtemel.

Android 5.0'ın arayüzde kapsamlı değişiklikler yapması beklenen güncellemenin, kullanımında da yenilikler yapacağı düşünülüyor. Bunun yanında bize görünmeyen kısımlarda da değişiklikler yaşanıyor: Yeni kernel'in yanında uygulamalar, yeni bir runtime'a sahip oluyorlar. Bir başka yenilik olan Project Hera ise Android ile Chrome'u birbirine yaklaştırıyor.

2014'ün yaz aylarında yayınlanması beklenen Android 5.0'ın her zamanki gibi cihazlara ücretsiz olarak dağıtılacağına inanıyoruz. Hangi cihazların Android 5.0'a yükseltileceği ise merak edilen bir konu. Şu anki Google Nexus'ların yanında Galaxy S4, S3, Galaxy Note 2, Galaxy Note 8.0 ve 10.1 gibi cihazların da güncellemeyi alıp almayacağı merak konusu.

Project Hera: Android ve Chrome bir araya geliyor

Project Hera: Android ve Chrome bir araya geliyor

Project Hera: Android ve Chrome bir araya geliyor

Android ve Chrome, Android 5.0'la beraber birbirine yaklaşacak. Bunun anlamı, Android ve Chrome'un işlev ve tasarım öğelerini paylaşacak olmaları. Bunun yanında iki platformun farklı uygulama mağazalarının da bir araya gelmesi bekleniyor. Yani yakın zamanda doğal uygulamalarla web uygulamaları arasındaki farkı ayırt edemeyebiliriz.

Hera'nın farklı kaynaklardan haberleri ekrana direkt olarak yansıtabildiği ve kullanıcıdan cevap alabildiği söyleniyor. Bu sayede bir uygulamayı açmanıza gerek kalmıyor.

Giriş düğmesi ölüyor mu?

Söylentiler, alt tarafta gösterilen yazılımsal giriş düğmesinin bir "Google" düğmesiyle değiştirilebileceğini iddia ediyorlar. Ancak bu durumda giriş ekranına direkt olarak nasıl dönülebileceği sorusu akla geliyor.

Yeni kernel

GitHub'da ortaya çıkan kod satırları, Google'ın kernel'in 3.14 sürümü üzerinde çalıştığını gösteriyor. Bir başka ilgi çeken gelişme ise Android 4.4'te test aşamasında olan ART runtime'ın Android 5.0'da varsayılan olarak gelebilecek olması. ART, Davlik'e kıyasla uygulamaları daha hızlı çalıştırabiliyor ve pilden bir miktar tasarruf sağlayabiliyor.

Glass ve giyilebilir teknolojilerle bir arada

Google Glass ve Android Wear'ın Android 5.0'ı nasıl etkileyeceği merak ediliyor. İşletim sisteminin yeni sürümünde bu teknolojilerle ilgili en az birkaç yeni API'nın ve bazı ön-yüklü uygulamaların bulunması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları