Android 5.0 Lollipop, kaplumbağa gibi!

Android 5.0 çıkalı 8 ay oldu; üzerine bir de Android M tanıtıldı. Ama bu rakamlar hiç iç açıcı değil

Android için yine aynı kabus!

Android 5.0 Lollipop, dağıtımının başlamasının üzerinden 8 ay geçmiş olmasına rağmen ve üzerine bir de Android M tanıtılmışken, henüz istenilen seviyede değil. Geçtiğimiz aya kadar Android işletim sisteminin en yeni sürümünü çalıştıran cihazların yüzdesi hala çift haneli rakamlara ulaşmamıştı. Bu sınır, geçen ay sonunda geçildi ama son sürümü kullanan cihazların sayısı, tabir yerindeyse yine yerlerde sürünüyor. Başka bir deyişle, her yeni Android sürümünün yaşadığı kabusu şimdi Lollipop görüyor.

Google, Android işletim sistemi kullanan aktif cihazların hangi sürümleri kullandığına dair bir grafik yayınlayarak son durumla ilgili bilgi verdi. Geçtiğimiz ay %9,0 olan Android 5.0 kullanım oranının bu ay %11,6'ya yükselmesi, Lollipop için çok hızlı olmasa da bir ilerleme olduğunu gösteriyor. Popüler mobil işletim sisteminin halka açık en son versiyonu olan Android 5.1 sürümünde çok hafif de olsa bir artış var. Geçtiğimiz ay %0,7 olan kullanım oranı bu ay %0,8'e yükselmiş durumda.

Yaklaşık 7 günlük bir periyot ve 1 Haziran 2015 tarihine kadar elde edilmiş verilere göre Android 4.4 KitKat sürümünün hakimiyeti devam ediyor. Geçtiğimiz ay %39,8 olan 4.4 Kitkat kullanım oranı son verilere göre %39,2'ye gerilemiş olsa da yine en çok tercih edilen sürüm olarak ilk sıradaki yerini koruyor. Kullanıcıların en çok tercih ettiği ikinci seçeneğin ise %17,5'lik oranla Android 4.2 olduğunu görüyoruz. Bu iki popüler sürümü %14,7 oranla Android 4.1 izliyor.

Google'ın sunmuş olduğu verilere göre Android 5.0 sürümü için son birkaç hafta içinde gerçekleşen 2,6 puanlık artış iyi gibi görünse de geçtiğimiz ay bu oran tam 4,0 puan artmıştı. Aynı durum 5.1 sürümü için de geçerli. Son sürümde 0,1 olan artış oranı geride bıraktığımız ay 0,3 seviyelerindeydi. Tüm bu bilgiler "Lollipop"un genel olarak oldukça yavaş bir ilerleme süreci geçirdiğini ortaya koyuyor.

Okuyucu Yorumları