Android 5.1 güncellemesi neler sunuyor?

Android 5.1 güncellemesi hangi değişikliklerle geliyor; hangi cihazlara sunuluyor?

Android 5.1'de neler var?

Android 5.1, Google'ın mobil işletim sisteminin en son sürümü ve belirli cihazlara dağıtılmaya başlandı bile. Peki bu güncelleme, hangi yeniliklerle ve değişikliklerle geliyor?

Yeni güncelleme, kullanıcı arayüzünde büyük bir değişiklik yapmasa da birkaç faydalı araç ve yeni işlev sunuyor. Bu yenilikler arasında sessiz moda yönelik yeni işlevler ve Bluetooth, WLAN, renkleri ters çevirme gibi işlevlerde daha hızlı çalışan Hızlı Ayarlar işlevi var.

Android 5.1 güncellemesini yüklemek için onu destekleyen cihazınızın Ayarlar menüsünden güncelleme seçeneğini kullanmanız yeterli oluyor. Bu yöntem çalışmazsa, Nexus telefonlarda fabrika imaj dosyalarını indirmeniz mümkün. Zaten şu anda güncelleme, sadece bazı Nexus modelleri için hazır durumda. Ancak bunun için bootloader kilidini açma gibi işlemlerde tecrübeli olmanız gerekli.

Aşağıdaki listede, bugün itibarı ile güncelleme duyurusu yapılan ve güncellemeye kavuşan cihazları bulacaksınız. Ancak henüz duyurusu yapılmayan ve listede "hayır" olarak gördüğünüz pek çok cihazın da Android 5.1'e güncelleneceğini var sayabilirsiniz; zira açıklamalar pek yakında ardı ardına gelecektir.

ANDROID 5.1 DUYURULAN CİHAZLAR
Cihaz Yükseltme geldi
Yükseltme duyuruldu
Nexus 5 evet evet
Nexus 6 evet evet
Nexus 7 evet evet
Nexus 9 hayır evet
Nexus 10 evet evet
Nexus 7 (2012) evet evet
Moto X (2014) hayır evet
Moto X (2013) hayır evet
Moto G (2014) hayır evet
Moto G (2013) hayır evet
Moto G 4G LTE (2013) hayır evet
Moto E (2013) hayır evet
Moto Maxx hayır evet
HTC One M9 hayır hayır
HTC One M8 hayır evet
HTC One M7 hayır evet
HTC Desire 826 hayır hayır
Samsung Galaxy S6 hayır hayır
Samsung Galaxy S6 Edge hayır hayır
Samsung Galaxy S5 hayır hayır
Samsung Galaxy S5 LTE hayır hayır
Samsung Galaxy Note 4 hayır hayır
Samsung Galaxy Note 3 hayır hayır
Samsung Galaxy Alpha hayır hayır
Samsung Galaxy Note Edge hayır hayır
LG G2 hayır hayır
LG G3 hayır hayır
LG G Flex 2 hayır hayır
LG LTE G3 hayır hayır
Sony Xperia Z3 hayır hayır
Sony Xperia Z2 hayır hayır
Sony Xperia Z3 Compact hayır hayır
Huawei Honor 6 hayır evet

Çift SIM, gelişmiş hırsızlık koruması ve fazlası

Çift SIM, gelişmiş hırsızlık koruması ve fazlası

Çift SIM desteği

Android 5.1, çift SIM kart desteğini telefonlara resmi olarak getiriyor. Bu özellik, şimdiye kadar üreticiler tarafından yazılıma eklenmekteydi. Google ise farklı SIM kartlarından gelen çağrıları ve kişileri ayırmak için renklerden faydalanıyor.

Hırsızlığa karşı gelişmiş koruma

Android 5.1 ile birlikte cihazınız, kaybolmalara ve çalınmaya karşı daha gelişmiş işlevler sunuyor. Örneğin herhangi biri, telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürse bile onun kilidini açamıyor. Bu durumda cihazın kilidi, sadece Google hesabınızla giriş yaptığınızda açılıyor. Google, bu işlevin "çoğu Android'li telefon ve tablete geleceğini" söylüyor.

HD ses

Güncellemenin üçüncü önemli yeniliği, çağrılarda yüksek ses kalitesi desteğini sunması. Bu özelliği destekleyen operatörlerde daha temiz ve net görüşmeler yapabiliyorsunuz.

Kilit ekranı yerine...

Android'in yeni sürümündeki bir özellik, telefonun kilidini PIN kodu girmeden açmanızı sağlıyor. Özellik, cihazınızın yakınınızda olduğunu, farklı sensörler yoluyla algılıyor. Ancak bu yeni özellik, yüksek bir güvenlik sunmadığından hırsızların işini kolaylaştırabilir.

Bellek sızıntısı

Android 5.1'de ortaya çıktığı söylenen bellek yönetimi sorunu, şu an Google tarafından onarılmış bulunuyor. Bununla birlikte onarımın ne zaman Android 5.1'li cihazlara yansıyacağı konusunda herhangi bir açıklama yok.

Okuyucu Yorumları