Android Cupcake, Gingerbread, Nougat ve Fazlası

Mobil işletim sistemlerinin lideri Android, zaman içinde nasıl gelişti? İşte Android 1.0'dan bu yana Android tarihi!

İlk sürümden bugüne, Android tarihi!

Android, sadece telefonlarda ve tabletlerde değil, akıllı TV'lerde, otomobillerde ve akıllı saatlerde de kullanılan, dünyanın en popüler işletim sistemlerinden bir tanesi. Ancak Android'in bugünkü liderliğine ulaşacağı, ilk gününden beri bilinen bir şey değildi; işletim sisteminin ilk zamanları biraz sıkıntılı geçti. İşte zaman içinde Android sürümlerinin gelişimi.

Android, Inc.

Android, Inc.

Android, Inc. 2003'te Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears ve Chris White tarafından kuruldu. Amacı dijital kameralar için gelişmiş bir işletim sistemi sunmak olan Android, fon sorunu yaşadıktan sonra 17 Ağustos 2005'te Google tarafından satın alındı. Bu sırada Rubin'in başında olduğu bir takım, Linux çekirdeğini temel alan mobil cihaz işletim sistemi üzerinde çalışmaya başladı.

Android 1.0

Android'in ilk ticari sürümü olan Android 1.0, 23 Eylül 2008'de yayınlandı. Bu sürümü ilk kullanan cihaz, HTC Dream oldu. Bu sürümde Android Market'ten uygulama indirmek mümkündü.

Android 1.5 Cupcake

27 Nisan 2009'da yayınlanan Android 1.5, tatlı adıyla gelen ilk Android sürümü oldu. Yeni işlevler arasında giriş ekranlarına eklenebilen widget'lar, MPEG-4 formatında video kaydı, Bluetooth cihazlarının otomatik eşitlenmesi ve favori kişilere resim ekleyebilmek vardı.

Android 1.6 Donut

Android 1.6 Donut

Android 1.6 Donut 15 Eylül 2009'da yayınlandı ve WVGA (780x480) çözünürlük desteği sayesinde Android'in görünümünü iyileştirdi. Bu arada Galeri, Kamera gibi uygulamalar daha işletim sistemiyle daha iyi entegre edilmişti.

Android 2.0 Éclair

26 Eylül 2009'da gelen üçüncü büyük Android sürümü Android 2.0, Microsoft Exchange eposta desteği, geliştirilmiş SMS desteği ve daha yüksek yazma hızı gibi yeniliklerle geldi.

Android 2.2 Froyo

Android 2.2 Froyo

20 Mayın 2010'da yayınlanan "Froyo" (Frozen Yoghurt), bir dizi hız optimizasyonu, Wi-Fi hotspot işlevi ve USB tethering ile sunuldu. Market uygulaması, toplu indirme ve otomatik güncellemeler için optimize edilmişti.

Android 2.3 Gingerbread

Arayüzü daha kullanıcı dostu hale getirmeyi amaçlayan Gingerbread, 6 Aralık 2010'da yayınlandı. Ekran klavyesi, daha isabetli metin girişi için yenilenmiş, NFC (yakın alan iletişimi) desteği işletim sistemine ilk kez eklenmişti.

Android 3.0 Honeycomb

Honeycomb, Google'ın sadece tabletlere özel ilk Android güncellemesiydi. Bu sürümle beraber gelen ilk cihaz, Motorola Xoom olmuştu.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Android 4.0 Ice Cream Sandwich, 18 Ekim 2011'de yayınlandı ve Android 2.3 ve üzerini çalıştıran tüm cihazları destekleme sözüyle geldi. Holo arayüzünde önemli yenilikler yapılırken, Roboto varsayılan sistem yazı tipi haline geldi.

Android 4.1 Jelly Bean

Android 4.1 Jelly Bean

Kullanıcı arayüzünde performans iyileştirmeleri yapan ve Android'e yeni işlevler ekleyen Jelly Bean, 9 Temmuz 2012'de yayınlandı. İşletim sistemi, bu sürümle birlikte arayüzü 60FPS'de çalıştırabilir hale geldi.

Android 4.4 KitKat

Key Lime Pie adıyla çıkması beklenen Android 4.4, 31 Ocak 2014'te akılda daha kolay kalacak KitKat adıyla tanıtıldı. Arayüzü tazeleyen yeniliklerin yanında yeni "immersive mode", uygulamaların ekrandaki navigasyon düğmeleri gizleyebilmesine izin veriyordu.

Android Wear

Android'in akıllı saatlere ve giyilebilir teknolojilere özel sürümü Android Wear, 18 Mart 2014'te tanıtıldı ve yayınlandı.

Android 5.0 Lollipop

İlk olarak 25 Haziran 2014'te duyurulan Android 5.0 Lolliop, 12 Kasım 2014'te resmi olarak kullanıma açıldı. Arayüzü yine baştan aşağı yenileyen güncelleme, düz ve basit "material design" temasını hayatımıza getirdi. Uyarılar da yenilendi ve kilit ekranında görünür hale geldiler.

Android 6 Marshmallow

Android 6 Marshmallow, Mayıs 2015'teki Google I/O konferansında tanıtıldı ve aynı senenin Ekim ayında belirli cihazlarda kullanıma sunuldu. Güncelleme, Now on Tap ile arama geçmişinize dayanan içeriksel arama sonuçlarını sunmaya başladı. Bu sürümde güç tasarrufu yönetiminde de önemli geliştirmeler yapıldı.

Android 7 Nougat

Android 7 Nougat

Android'in en son sürümünün beta sürümü, Mart 2016'da gelirken resmi sürüm Ağustos 2016'da yayınlandı. Nougat'ın sunduğu yenilikler arasında ekranı bölme işlevi, uyarılardaki mesajlara uyarı üzerinden cevap verebilme var. Android 7 Nougat'ın kullanım oranı henüz çok düşük, ancak önümüzdeki aylarda Nougat'lı telefonların piyasaya sürülmesiyle artması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları