Android kullanıcılarına "sahte şoku!"

Bu haberi okuduğunuzda, Android cebinize uygulama kurarken iki kere düşüneceksiniz!

Android'in karanlık yüzü!

Android ekosistemindeki sahte uygulamalar, tam anlamıyla kontrolden çıktı. Trend Micro'nun raporuna göre kullanıcıların verilerini çalma amacı taşıyan sahte uygulamaların sayısında çok hızlı bir artış var. Güvenlik firması 50 rastgele uygulama seçerek bunların sahte versiyonlarını araştırdığında, örnek grubun yüzde 77'sinin sahtesinin yapıldığını keşfetti. Bu sahte uygulamalar, gerçek uygulama ile aynı logo, aynı arayüz, aynı fonksiyonları taşıyorlar ve gerçeğinden ayırt edilemiyorlar ancak içlerinde, zararlı yazılım barındırıyorlar.

Trend Micro'nun veri tabanına göre, Android ekosisteminde bugün kataloglanmış olan 890.482 adet sahte uygulama bulunuyor. Bunların yarısından fazlası zararlı yazılım barındırıyor. Yaklaşık 60 bin adedinde saldrıgan ve rahatsız edici reklam yazılımları bulunuyor. 400 bine yakını ise kullanıcıların verilerini çalma amacını taşıyan zararlı yazılımlar. İşin acıklı yanı ise sahte uygulamaların en çok göründüğü alan, antivirüs uygulamaları. Kullanıcılar, antivirüs uygulaması yükleyip kendini virüslere karşı koruduğunu düşünürken aslında zararlı yazılımın bizzat kendisini yüklüyorlar.

Trend Micro yöneticileri, Google'ın Android Güvenlik Şefi'nin hafta başında yaptığı, "Android'in anti-virüs yazılımına ihtiyacı yok" açıklamasının, bu sonuçlar karşısında ironik kaldığını da vurguluyorlar.

Okuyucu Yorumları