Android M, Lollipop'a karşı!

Dün tanıtılan yeni Android sürümü Android M, Lollipop'tan ne kadar farklı, ne kadar iyi?

Android M, Lollipop'a karşı!

Dün Google I/O konferansında tanıtılan Android M'nin Android 5.0 Lollipop'un yerini alacağı, Android bölümü mühendislik başkan yardımcısı Dave Burke tarafından açıklandı.

Android 5.0 Lollipop'a kadar her üretici, Android'in stok sürümüne pek benzemeyen, kendi arayüzünü geliştirmekteydi. Lollipop, bu durumu tam anlamıyla çözemedi ancak Android M'de durum değişebilir. Binlerce platform geliştirmesiyle gelen Android M, kararlılık, kullanım kolaylığı ve temel kullanıcı deneyimi üzerinde duruyor.

Google, yeni Android'in sürüm numarasını ve M harfinin hangi kelimenin baş harfi olduğunu henüz açıklamadı, ancak tatlı şeylerin bizi beklediğinden emin olabiliriz.

İşte Android M'nin Android Lollipop'un üzerine getirdiği yenilikler.

Doğal parmak izi desteği

Parmak izi tarama özelliğini daha önce bazı Android'li telefonlarda görmüştük. Ancak Google, Android M ile birlikte işlevi platform çapında standart haline getirmek istiyor. Bunun için parmak izi desteği, standart bir API yoluyla Android M'ye sunulacak. Böylece parmak izi tarayıcısına sahip cihazlar, aynı parmak izi tarama işlevlerini sunabilecekler.

Yeni işlev, parmak izi tarayıcısına sahip Android'li telefonların mobil ödeme işlevlerini de kolaylaştıracak. Android Pay transferlerini onaylayabilecek, parmak izinden üçüncü parti uygulamalarda faydalanabileceksiniz.

Android Pay ödeme sistemi

Android Pay ödeme sistemi

Android 4.4 ve üzerindeki cihazlarda ön yüklü olarak gelecek olan Android Pay, NFC destekli cihazlarda herhangi bir uygulama açmadan çalışacak. Android Pay güvenli bir ödeme sistemi çünkü kartlarınızdan herhangi birini kaydettiğinizde, sizin için sanal bir kart numarası oluşturuluyor.

Android Pay, açık yapıdaki API sayesinde Android'deki uygulaması yoluyla kullanılabilecek ve diğer banka uygulamalarına entegre edilebilecek. İlk aşamada ABD'deki mağazalarda kullanılacak ve mevcut temassız ödeme sistemleriyle uyumlu olacak olan sistem, Android M'nin çıkışıyla birlikte kullanıma sunulacak.

Gelişmiş pil ömrü

Dünkü duyuruların en önemlilerinden biri, Android M'ye eklenen Doze adındaki pil tasarrufu işleviydi. Google, bu yeni işlevle Android'in ilk günlerinden beri kullanıcıların şikayetçi olduğu pil ömrü sorununa yeni bir çözüm getiriyor.

Doze, Android'li telefonunuzu veya tabletinizi belirli bir süre kullanmadığınızda devreye giriyor ve arka plan uygulamalarını, aynı zamanda cihazı "kapalıya yakın" bir duruma getiriyor. Böylece bekleme süresi, Android Lollipop'taki Project Volta'daki bekleme süresine göre iki kata yakın uzatılmış oluyor. Android, çoklu görev işlevleriyle öne çıkan bir işletim sistemi olduğundan Google, arka plandaki uygulamaları güncel tutmak ve güç yönetimi arasında iyi bir denge kurmaya çalışıyor.

Şarj

Şarj

Pil ömrünü uzatmanın yanında Android M sayesinde telefonumuzu daha hızlı şarj etmemiz de mümkün olacak. İşletim sistemine eklenen USB-C desteği sayesinde üreticiler, telefonlarında çift yönlü takılabilen yeni USB bağlantısını kullanabilecekler. Şarj işlemini de microUSB'ye göre 3 - 5 kat arasında hızlandırdığı iddia edilen yeni bağlantı, Google'ın verdiği ipuçlarına bakarsak bir sonraki Nexus'ta ortaya çıkabilir.

Uygulama izinleri

Android M, uygulama izinleri sisteminde önemli değişiklikler yapıyor. Yeni sürümle birlikte kullanıcılar, kamera, konum erişimi gibi izinleri tek tek onaylayabiliyor veya geri çevirebiliyorlar. Android'in şu anki sürümlerinde herhangi bir uygulama yüklerken, uygulamanın kullanmak istediği tüm izinleri kabul etmeniz gerekiyor. Android M ise izin onayını yükleme sırasında değil, izne gerek duyulduğunda soracağından, istemediğiniz şeylere izin vermek zorunda kalmayacaksınız.

Android M, Lollipop'a karşı!

Bu yenilik, izinler üzerinde daha fazla kontrole sahip olacağımız anlamına geliyor. Dahası sadece gerektiğinde izin isteneceğinden, uygulamanın bir izne neden ihtiyaç duyduğunu anlamamız da daha kolay olacak.

Android M'nin diğer yenilikleri

Android M'nin diğer yenilikleri

Android M'de yapılan geliştirmeler arasında metin seçimi ve Android Lollipop'un ses denetimlerinde yapılan geliştirmeler var. Android M'yle biraz daha basitleştirilen ses denetimi, zil tonları, alarmlar, müzikler gibi çeşitli ses ayarları üzerinde size daha iyi kontrol sağlıyor.

Google, Android M için Chrome web tarayıcısının sunduğu web deneyimini de geliştiriyor. Chrome Custom Tabs adlı yeni işlev, geliştiricilere uygulamalarına web görünümleri ekleyerek, uygulama içerisinden Chrome'un tüm gücünü sunma olanağı tanıyor. Bu işlev sayesinde Chrome, yeni bir pencerede açılmak yerine, uygulama üzerinde çalışabiliyor. Dolayısıyla otomatik doldurma verileri ve web geçmişi, uygulama içerisinden kullanılabiliyor.

Android'in dahili uygulama bağlantısı sisteminde (intents olarak da biliniyor) yapılan geliştirmeler, kullanıcıların belirli bir içeriği direkt olarak ilgili uygulamada açabilmesine izin veriyor. Android M sayesinde uygulama geliştiricileri, belirli bağlantıların kendi uygulamalarıyla açılmasını sağlayabiliyorlar.

Android M'nin indirmeye sunulan ön izleme sürümü sayesinde geliştiriciler, onu test edip Google'a geri bildirimde bulunabiliyorlar. İşletim sisteminin herkese yayınlanması ise 2015'in üçüncü çeyreğinde gerçekleşecek.

Okuyucu Yorumları