Android Silver duvara çarptı!

Google'ın "tek tip" Android projesi olan Android Silver; görünüşe göre "duvara çarptı!"

Android Silver duvara çarptı!

Hakkında uzun süre konuşulduktan sonra tam anlamıyla ne olduğunu öğrendiğimiz Android Silver, öyle görünüyor ki hayatına başlamadan bir köşeye kaldırılacak. Neden mi? Çünkü Google'ın özel olarak ürettiği bu yeni versiyon işletim sistemi mantığı, şimdilik üreticilerden gereken ilgiyi görmüş durumda değil.

Android'i Android yapan esas özellik, açık kodlara sahip olması ve bu sebepten ötürü geliştiriciye büyük oranda serbestlik sağlaması. Bu özelliği ile hemen her türlü elektronik cihaz üzerinde rahatlıkla kullanılabilmesi, onun en büyük farkı. Nitekim Google'ın sürpriz projesi olan Android Silver, üreticilere daha açık bir Android temeli ama daha limitli değişikliler sunan bir yapı ile çıkageldi. Aslında projenin amacı tam olarak şuydu: Düşük donanımlı ve ucuz Android ceplerde kullanılacak "tek tip", üzerine yük bindirilmemiş ve "fazlalıklarından arınmış" bir işletim sistemi. Bu yeni mekanik sayesinde her bir ucuz cihaz için özel üretilen Android'ler yerine, hepsinde kullanılabilecek tek bir sistem üretmek zorunda kalınacaktı.

Bu durum Apple'ın işletim sistemine ziyadesiyle benzerlik gösteriyor ki bu kulvarda her ne kadar uygulama geliştiriciler sınırlamalardan mutluluk duysa da cihaz üreticilerinin canları ziyadesiyle sıkılıyor. Bir siteden yayınlanan rapora göre, üreticiler ne yazık ki Google'a doğrudan bağlı kalma fikrine dayanan Android Silver'a pek ısınamadılar. Neredeyse tüm cihaz üreticileri, bugüne kadar kullandıkları, kendi istedikleri gibi değiştirebildikleri Android'lerini tercih ediyorlar.

Google tarafıysa ilgi görmeyen Android Silver'ı, cep telefonu ve tablet alanında rafa kaldırmaya hazırlanıyor. En azından ortaya atılan ciddi iddialar bize böyle diyor. Proje için yeni kullanım alanları aramaya başlayan internet devinde şimdilik ilk hedef, sistemin sunduğu limitleri kabul edebilecek Android Wear cihazlar ki bunların başında LG G Watch R geliyor.

Okuyucu Yorumları