Android'e yeni geçenler; bunları yapmayın!

İlk kez Android'li bir telefona geçecekseniz, bunlardan uzak durmanızda yarar var!

Bunları sakın yapmayın!

İlk yüklemeniz gereken uygulamalardan, Android'e yeni başlayanların yapması gerekenlere, bugüne kadar Android'le ilgili pek çok konu işledik. Peki Android'e ilk kez adım atacak kullanıcıların neleri -yapmaması- gerekiyor? Bu yazımızda hem Android'li telefon satın alırken, hem de aldıktan sonra yapılmaması gereken şeyleri sıralayacağız. Google'ın mobil işletim sistemini tercih etmeniz harika, ancak bu maddeleri kafanızın bir köşesinde bulundurmanızda fayda var.

Hiç güncellenmeyecek telefonları almayın

Burada elbette sizin tercihiniz önemli, ancak yine de aklınızda bulunmasında fayda var. Sadece temel internet bağlantısı olan bir telefon istiyorsanız ve en son işletim sistemini kullanmanın sizin için bir önemi yoksa, bu maddeyi geçebilirsiniz. Ancak Android'in en yeni özelliklerini kullanmak istiyorsanız, Nexus telefonlar size daha uygun olacaktır. Çok ucuza alacağınız telefonların hiç güncellenme almayacağından emin olabilirsiniz.

Her uygulamayı yüklemeyin

Uygulamaları yüklerken nereden geldiğine iyice bakmadan yüklemeyin. Play Store'da arama yaptığınızda önünüze ilk gelen uygulamayı (mesela ilk fener uygulamasını) hemen yüklemeyin, öncelikle sizden istediği izinlere ve yorumları kontrol edin Bazı uygulamalar, bilgilerinizi reklamcılara gönderebilirken bazıları, "SMS'lerinizi okumak" gibi daha sinsi amaçlara sahip olabilir.

Play Store'daki uygulama puanlarına her zaman güvenmemekte de fayda var. Bir uygulamaya kaç kişinin puan verdiğini kontrol edin (örneğin 10 kişi 5 yıldız vermişse ve başka oy veren yoksa, duraklamanız gerekiyor).

Facebook uygulamalarına dikkat

Facebook uygulamalarına dikkat

Facebook uygulamalarını yüklemeyin

Facebook uygulaması ve Facebook Messenger, telefonunuzun kaynaklarını çılgınca tüketebiliyor. Bu sizi rahatsız ediyorsa Facebook'u web üzerinden kullanabilir veya üçüncü parti alternatiflere yönelebilirsiniz.

Task Killer'ları ve pil ömrü uzatan uygulamaları kullanmayın

Android son birkaç senedir bellek yönetimini eskisinden daha iyi yapıyor. Bu yüzden arka planda çalışan uygulamaların hepsini birden kapatmak, pil ömrünü ve performansı olumlu değil, olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla "Task Killer" uygulamalarının çoğuna ihtiyacınız yok.

Benzer durum, JuiceDefender gibi pilden tasarruf etmenizi sağlayan uygulamalar için de geçerli. Bu tür uygulamaların bazıları yıllardır güncellenmediğinden, size fayda sağlayıp sağlamayacağı bile şüpheli.

Ancak elbette istisnalar var. Örneğin arka plandaki uygulamaları "uyutmaya" izin veren Greenify'ı memnuniyetle kullandığımızı söyleyebiliriz.

Son uygulamaları kapatmakla uğraşmayın

Son uygulamalar listesinde gördüğünüz uygulamaları sürükleyerek kapatmakla uğraşmayın. Bunu yaptığınızda hem uygulamaya geri gitme şansını kaybediyorsunuz, hem de uygulamayı tekrar çalıştırırsanız kaynakların boşa gitmesine neden oluyorsunuz. Bu menünün, uygulamaları sürekli olarak kapatmak için değil, gezintiyi kolaylaştırmak için sunulduğunu unutmayın.

Kişileri sadece telefona kaydetmeyin

Telefonunuzda bir Google hesabına giriş yapmış olacaksınız. Kişilerinizi mutlaka Google hesabınıza kaydetmeniz gerekiyor; böylece hepsini hesabınıza yedeklemiş olacaksınız. Böylece başka bir telefona geçtiğinizde veya web üzerinden tüm defterinize kolayca ulaşabileceksiniz. Aksi halde gelecek "tüm numaralarım silindi" sorununu yaşama olasılığınız var.

Bunun için Kişiler uygulamanızın ayarlarına göz atın ve kişilerin Google hesabınızla eşitlendiğinden emin olun.

Hemen root'lamayın

Android dünyasına yeni giriyorsanız, root'lama konusunu bir süre kafanıza takmayın. Root, cihazınıza yönetici izinleriyle ulaşabilmeniz, farklı Android sürümleri yükleyebilmeniz, yazı tiplerini ve fazlasını değiştirebilmeniz, root destekli uygulamaları yükleyebilmeniz anlamına geliyor. Ancak çoğu kullanıcının root'a ihtiyacı yok. Sizin de özel bir nedeniniz yoksa telefonunuzu root'lamayın. Zaten telefonunuzu root'lamanız, onu garanti kapsamı dışında bırakacağından ve daha önemlisi küçük bir hatanız, telefonunuzu tuğlaya çevirebileceğinden acele etmenizin anlamı olmayabilir.

Zaten Android'li telefonunuzu root'lamadan kişiselletirmenin birçok yolu var!

Okuyucu Yorumları