Android'li cihazlara Windows yeteneği geliyor

Windows uygulamalarını yakında Android'li cihazınızda çalıştırabileceksiniz. Nasıl mı?

Windows, Android'e geliyor!

Android'li cihazlar (en azından küçük bir kısmı), çok yakında çıkacak olan CrossOver sayesinde Windows uygulamalarını çalıştırabilecekler.

CodeWeavers, Windows uygulamalarının Linux ve Mac OS X'e çalışabilmesi için ticari bir uyumluluk katmanı geliştiriyor. Bu katmanın altında ise Wine projesi yatıyor. Açık kaynak kodlu bir uyumluluk katmanı olan Wine, Windows uygulamalarını Windows dışındaki sistemlerde çalışır hale getiriyor.

CodeWeavers'ın yeni duyurduğu ücretsiz "CrossOver for Android" önizleme sürümü, bu senenin sonundan önce kullanıma sunulacak. Böylece Android'de Windows uygulamalarını çalıştırmak mümkün hale gelecek. Ancak atlanmaması gereken bazı noktalar da var. CrossOver ve Wine for Android, yalnızca x86 işlemciye sahip Android sistemlerinde çalışacak. Yani ARM işlemcili cihazlar, Windows uygulamalarını çalıştıramayacaklar.

Bunun nedeni, tüm Windows uygulamalarının x86 veya x64 uygulamaları olması. Hatırlayacak olursanız ARM işlemciler için geliştirilen Windows RT de masaüstü uygulamalarını çalıştırmıyordu. Bu iş için CrossOver veya Wine'ın bir sanal makine kullanması gerekiyor. ARM tabanlı Chromebook'ta Linux kullanırken Wine kullanmanızın mümkün olmamasının nedeni de bu.

Bir başka dezavantaj, klavye ve fare için geliştirilen Windows uygulamalarının çoğunun dokunmatik ekran ve sanal klavyeyle rahatça kullanılamayacak olması. Ancak piyasada Android'li laptop'lar ve hatta masaüstü PC'ler olduğunu düşünürsek, CodeWeavers'in çözümü çok faydalı olabilir. CrossOver, Intel işlemcili tablet almak için iyi bir neden haline de gelebilir.

Bu arada CodeWeavers, birçok Windows oyununun Linux ve Mac OS X'te çalışmasına izin verecek, Wine'a yönelik DirectX 11 desteği üzerinde de çalışıyor.

Okuyucu Yorumları