Angry Birds cephesinde sıkıntı var!

Angry Birds efsanesi tam gaz devam ediyor ama büyük sıkıntı da kapıya dayanmış durumda!

Kızgın kuşlar, sıkıntıda...

Angry Birds'ün yapımcısı Rovio, gelirini arttırmak için çalışan sayısını azaltmaya karar verdi. Rovio, yaptığı açıklamaya göre çalışma grubundaki "fazlalıkları" azaltmayı planlıyor; mümkün olan en kısa sürede çalışanları ile pazarlığa girerek şu anda sahip olduğu 670 kişinin arasından 260'ı ile bağlarını kesecek. Bu miktar da firmanın sahip olduğu toplam iş gücünün yaklaşık olarak yüzde 39'una denk geliyor.

CEO Pekka Rantala'nın açıklaması şu şekilde: "Son birkaç yıl içerisinde Rovio'nun büyümesi ve yeni iş fırsatlarını incelemesi olağanüstüydü. Bunun sonucu olarak, çok fazla şey yaptık. Şu andaki finansal durumumuzda en iyi olduğumuz alana odaklanmamız gerekiyor: muhteşem oyun deneyimleri yaratmak, inanılmaz bir animasyon filmi üretmek ve hayranlarımızı mükemmel ürünlerle hoşnut etmek."

Rovio, 2009 yılında Angry Birds mobil uygulamasını yayınlaması ile beraber üne kavuşmuştu. Oyuncuların sapan aracılığıyla kuşları domuzlara fırlattığı ve yollarına çıkan engelleri ve yapıları yıkmaya çalıştığı bu oyun ve devam oyunları, günümüzde halen en popüler mobil oyunlar arasında. Angry Birds'ün başarısı sayesinde Rovio bu markanın üzerine giderek 2010'da Angry Birds Seasons; 2011'de Angry Birds Rio; 2012'de Angry Birds Space, Angry Birds Star Wars ve Bad Piggies; 2013'de Angry Birds Friends, Angry Birds Star Wars II ve Angry Birds Go; son olarak 2014 yılında da Angry Birds Epic, Angry Birds Stella ve Angry Birds Transformers'ı yayınladı.

Ayrıca Angry Birds'ün resmi varisi Angry Birds 2 de Temmuz ayında yayınlanmıştı. Firmanın söylediğine göre bu oyun, sunulduğu platformların toplamında 50 milyonun üzerinde indirmeye sahip durumda.

Rovio'nun oyun alanında başarısı arttıkça, firma da genişlemesini sürdürdü. Firma, daha geniş bir alanda ürün sunmaya başladı ve bu ürünlerin arasında pelüş oyuncaklar, içecekler ve şekerler bulunmaktaydı. Hatta firma kendi özel çizgi film kanalını ve film stüdyosunu da kurdu.

Ancak Mart ayında Rovio'nun yayınladığı finansal gelirlere bakıldığında, tüketici ürünleri alanının bir hata olduğu kolaylıkla görülebiliyor. Firmanın "tüketici ürünleri" alanı 2013 yılındaki 73.1 milyon Euro gelirinden 2014 yılında 41.4 milyon Euro değerine düşmüştü. Oyun alanındaki gelir ise 2013 yılındaki 95.2 milyon Euro değerinden 110.7 milyon Euro değerine yükselmişti.

Firmanın diğer alanlarda durumu iyi gözükse de, yapılan açıklamaya göre işten çıkarmalardan etkilenmeyecek olan tek alan, The Angry Birds Movie'yi üretmekte olan film stüdyosu olacak. Filmin, Mayıs 2016 tarihinde yayınlanması bekleniyor. Bilgisayar animasyonlu aksiyon-komedi filminin dağıtımı Columbia Pictures tarafından yapılacak ve aktörler Jason Sudeikis, Josh Gad ve Peter Dinklage bu filmde yer alacak...

Okuyucu Yorumları