"Anonim" uygulamalar sizi ne kadar gizliyor?

Kimliğinizi ortaya çıkarmadığını iddia eden, hatta bu konuda sözler veren uygulamalar ve gerçekler!

Çok da "anonim" değilsiniz!

İnternette, özellikle gençler arasında yaygın olan "anonim mesajlaşma" uygulamaları, ne kadar güvenilir? Bu tür bir işlev sunan Yik Yak'ta son günlerde ortaya çıkan ciddi bir açık, uygulamaların "anonim" olamayacağını gösteriyor.

"Anonim" olduğunu iddia eden her uygulama, bugüne kadar bir biçimde veri sızdırdı. Bu uygulamalara Secret, Whisper, Yik Yak, anonim olmayan ancak sohbetleri sildiği söylenen SnapChat dahil. Milyonlarca kullanıcısı olan, kimliğinizi gizli tutacağını söyleyen birçok sosyal uygulama var. Ancak GPS koordinatları, uygulama mağazası hesapları, telefon numaraları, parola depoları ve kimliğinizi belli edecek diğer verilerle dolu bir ekosistemde gerçek anlamda anonim bir uygulama geliştirmek imkansız gibi görünüyor. Ancak uygulamalar, büyük vaatlerde bulunmaya devam ediyorlar.

Anonim uygulamaların başlarına gelenler ise birbirinden biraz farklı. Bazısı hack olaylarıyla karşılaşırken, bazısında açıklar ortaya çıktı. İşte anonim uygulamalar ve başlarına gelenler.,

Yik Yak

Yik Yak, "gizliliğinizi korurken etrafınızdaki insanlarla bilgilerinizi paylaşmanıza" izin veriyor. Ancak Yik Yak'ı alt etmek o kadar kolay ki firmanın bu iddiası, havada kalıyor. En önemli sorun, Yik Yak'ın herhangi bir parolasının olmaması. Bir kullanıcının ID'sini biliyorsanız, onun hesabına oturum açabilirsiniz. Dahası uygulama, sadece YikYak sunucularıyla iletişim kurmakla yetinmiyor ve kullanıcı verilerini düz metin olarak Flurry adında bir analiz firmasına gönderiyor. Bu verilerin hacker tarafından ele geçirilmesi ise hiç de zor değil.

Secret ve Whisper

Secret ve Whisper

Secret

Kullanıcılarını en derin sırlarını paylaşmaya davet eden Secret'te dolaşan bot'lar, belirli kullanıcıların kimliklerini ortaya çıkarabiliyorlar. Bunun nedeni, Secret geliştiricilerinin bot'ları hesaba katmamış olması. Firma şu an sorunu onarmış olsa da, hizmetin kullanıcılarının gelecekte benzer bir açığa maruz kalmayacağının garantisi yok.

Whisper

Whisper'ın iyi niyetli olduğunu söylemek zor. Kendini "internetteki en güvenli yer" olarak tanıtan Whisper'ın kullanıcılarını her detayına kadar izlediğini The Guardian birkaç ay önce ortaya çıkarmıştı. Siteye göre konum hizmetlerini devre dışı bıraksanız bile Whisper konumunuzu kaydediyor ve sizi bulabiliyordu. Bir iOS uzmanı, uygulamayı ilk çalıştırdığınızda, eşsiz tanıtıcıların oluşturulduğunu, kullanıcı "anonim" kalmayı istese bile kullanıcıyla eşleştirildiğini söylemişti.

Snapchat

Snapchat

Snapchat

Snapchat kimliğinizi gizleme amacı gütmüyor, ancak bazı bilgilerinizi gizleyeceğinin sözünü veriyor. Hizmete göre mesajlarınız, görüntülendikten sonra siliniyor. Ancak diğer "anonim" uygulamalar gibi Snapchat de birkaç kez ihmalin kurbanı oldu. Bunların çoğunda hack'ların ortaya çıkardığı bilgiler, Snapchat'in eski mesajları aslında silmediğini gösterdi. Snapchat, size sildiğini söylediği mesajları sadece gizlemişti. Firma bu hatayı bir değil, birden fazla kere tekrarladı.

Uygulama, yaklaşık bir yıl önce güvenlik araştırmacılarının 4.6 milyon kullanıcı adını ve parolayı elde edip yayınlamasıyla bir fiyaskoya daha imza atmıştı. Araştırmacılar bu işi arkadaş bulma işlevindeki basit bir açık yoluyla başarmışlardı. Elbette bunlar, sadece bilinen sızıntılar. Snapchat'in "bize güvenin" sözleri, uzun süredir boş sözler olmaktan öteye gidemiyor.

Diğerleri

Kullanıcıların kimliklerini gerçekten koruyabilen bir uygulama geliştirmek, imkansız olmak zorunda değil. Tor gibi anonim ağları kullanan bir uygulama, daha az bilgi toplayarak (ancak reklam gelirlerinin düşmesini kabul ederek) başarıya ulaşabilir.

Okuyucu Yorumları