Apple, 2.19 milyar doları nasıl hesapladı?

Apple'ın Samsung'dan istediği 2.19 milyar dolarlık tazminatı nasıl hesapladığını merak ettiniz mi?

Apple bunu nasıl hesapladı?

Apple gibi büyük firmaların rakiplerine tazminat davaları açarken milyar dolarlık raklamları nasıl belirlediğini hiç merak ettiniz mi? Cupertino merkezli firmanın 2.19 milyar dolarlık miktara nasıl ulaştığı, mahkeme dosyalarında açığa çıktı.

Apple şu an beşin üzerinde patentinin ihlal edildiği gerekçesiyle Samsung'dan çeşitli ödemeler bekliyor. Apple, sözkonusu meblağa ulaşmak üzere bir sektör uzmanı John Hauser'ı işe almış. Hauser'ın 1.000'in üzerinde tüketiciyle hayali akıllı telefon ve tabletler hakkında anket düzenlediği biliniyor. Apple, bu sayede Samsung'un kopya çektiğini iddia ettiği patentlerinin değeri konusunda bir fikir sahibi olmuş.

Bunun ardından 12 yılını Quantitative Economic Solutions'ta danışmanlık yaparak geçiren Massachusetts Institute of Technology mezunu Christopher Vellturo, bu verileri alıp 4.000 - 5.000 saatlik bir araştırma yaparak onlardan bir anlam çıkarmaya çalışmış. Sektör ve pazar analizlerinin ardından ve "olağanüstü sayıda belgenin" incelenmesinden sonra Vellturo ve şirketi, ihlal edilen patentlerin Apple'a 2.19 milyar dolara malolmuş olabileceğini hesaplamış.

Apple'ın Samsung'tan istediği rakama ulaşmak için çok emek sarf edildiği açık. Ancak bu rakamın ne kadarının spekülasyonlara dayandığı hala soru işareti.

Okuyucu Yorumları