Apple Pay: iPhone ile ödeme zamanı!

Apple'ın dün devreye giren yeni sistemi Apple Pay aslında nedir; ne işe yarar?

Nedir bu Apple Pay dedikleri?

Apple, Pazartesi günü ABD'de, uzun zamandır beklenen Apple Pay hizmetini servise soktu. Apple Pay hizmeti, en basit tanımıyla, Apple'ın bu servisi destekleyen cihazlarına tanımlanan kredi kartı sayesinde, alışverişlerde ödemeleri telefonu yaklaştırarak yapılabilmesi.

Aslında bu servis NFC, yani yakın alan iletişim teknolojisine dayanıyor ve operatör desteği ile çalışıyor. Ödemeler öncelikle operatörlerin faturalarına yansıyor, oradan da ödeme gerçekleşiyor. Ancak Apple kullanıcıları bu servisi uzun zamandır bekliyordu zira telefonu doğrudan kredi kartı olarak kullanmayı mümkün kılan bu sistem sayesinde, kredi kartı şifresini girmek zorunda kalmadan veya kartın manyetik bandını okutmadan ödeme yapmak mümkün oluyor. Bu sistem aynı zamanda online alışverişlerde de Apple kullanıcısının işini kolaylaştırıyor ve aynı PayPal'de olduğu gibi, kullanıcı kredi kartı bilgilerini online sitelere vermek zorunda kalmadan sadece telefonu üzerinden ödemeye onay veriyor.

Mağazalardaki ödeme sistemi, kullanıcının TouchID sensörüne dokunup parmağını okutmasıyla onaylanıyor. Böylece telefonu çalan birinin, parmak izi olmadan alışveriş yapması mümkün olmuyor.

Devamı, sonraki sayfada...

Kredi kartı numarası yok!

Kredi kartı numarası yok!

Online ödeme sistemi ise önümüzdeki haftalarda iPhone dışındaki Apple cihazlarında da çalışacak. Böylece iPad üzerinden alışveriş yaparken Apple Pay kullanılabilecek.

Apeple Pay'in servise girmesiyle Whole Foods, Macy's, McDonald's, Duane Reed, Texaco gibi ABD'nin 35 ünlü markası dükkanlarını Apple Pay ödemelerine açtı. Bu da aslında önemli bir gelişme zira her birinin yüzlerce şubesi bulunan bu 35 marka ABD ekonomisinin günlük alışverişlerinde çok önemli bir yer tutuyor. Apple Pay'in geçerli olduğu mağazaların yaklaşık sayısı 220 bin'i buluyor.

Apple Pay'in desteklediği kredi kartı sistemleri American Express, Visa ve MasterCard... Ayrıca 500 ABD bankası da Apple Pay sistemini destekliyor. Bunların arasında ABD'nin en büyük bankaları olan, Chase, Capital One, Bank of America, Citi, Wells Fargo, US Bank, Barclaycard, PNC, USAA, Navy Federal Credit Union ve American Express de yer alıyor.

Sistemin çalışması ise güvenlik göz önüne alınarak tasarlanmış. Kullanıcıların kredi kartı numaraları telefonun üzerinde saklanmıyor ve elbette satıcılar da bu numaraları asla görmüyor. Bunun yerine her kullanıcıya özel bir dijital numara veriliyor ve bu numara kullanıcının kredi kartına özel oluyor. Numara ele geçirilse bile başka yerde ve kullanıcının parmak izi olmaksızın kullanılamıyor. Eğer telefon çalınırsa, kullancının kredi kartını iptal etmesi gerekmiyor. Sadece söz konusu numara artık çalışmıyor ve kullanıcıya yeni bir numara veriliyor.

Devamı, sonraki sayfada...

Google Wallet bir ilkti; ama...

Google Wallet bir ilkti; ama...

Apple'ın rakibi olan Google, benzer bir sistem olan Google Wallet'i üç sene önce servise sokmuştu ancak tipik bir Google davranışı olarak servisi Apple kadar coşkuyla ve pratik şekilde tanıtmayı başaramadığı gibi kullanıcılar da servisin nasıl işlediğini bir türlü anlayamadılar. Apple, ödeme sistemi Apple Pay'i, ABD çapında 220 bin dükkanda hizmete sokarak, Google'ın teorik olarak hizmete soktuğu bir servisi pratik ve kullanışlı bir sistem olarak servise sokmuş oldu ve bu da onun başarısının anahtarı olacak gibi görünüyor.

Ayrıca işin ucunda, yapılan her alışverişten küçük bir komisyonun Apple'a kalması, yani Apple'ın banka hesabına durmaksızın oluk oluk para akması olduğu için Apple Pay sisteminin ABD dışına yayılması ve Türkiye'ye de gelmesi çok uzun sürmeyecektir.

Okuyucu Yorumları