Apple rekor karına rağmen sorun yaşıyor!

Apple, ilk iPhone'u piyasaya sürdüğünden bu yana hiç yaşamadığı bir durumla karşı karşıya!

iPhone düşüyor mu?

Apple, geride bıraktığımız çeyrekte 18,4 milyar dolar kar elde ettiğini açıkladı. Bu sayı şimdiye kadar herhangi bir firmanın tek çeyrekte elde ettiği en yüksek kar olsa da, bir sorun var.

Önceki yıl ile kıyasladığımızda 2016'nın ilk çeyreğindeki iPhone satışlarının (74,8 milyon), 2015'in ilk çeyreğindekinden (74,4 milyon) neredeyse aynı seviyede olduğu gözleniyor. Bu, iPhone 2007'de çıktığından beri en yavaş büyüme anlamına geliyor. iPhone, Apple'ın en büyük gelir kapısı ancak başarılı telefonun satışları yavaşlamaya başlıyor. Bu durum, firmanın geleceği için bazı sorunların başlangıcı olabilir.

iPad Pro'nun piyasaya sürülmesine rağmen iPad'lerde de durumun çok iyi olmadığı görünüyor. 2016'nın ilk çeyreğinde satılan 16 milyon iPad, 2015'in ilk çeyreğindekilerin yüzde 25 gerisinde. Mac satışları ise önceki yıla göre yüzde 4 gerilemiş bulunuyor.

Ancak durumun parlak olduğu birkaç yer de var. Firmanın Apple TV, Apple Watch, iPod, üçüncü parti aksesuarlar ve Beats ürünleri gibi ürünlerden oluşan "Diğer" kategorisi, önceki yıla göre yüzde 62 daha iyi gelir elde etti. Apple Pay, AppleCare ve internet hizmetlerini içeren Hizmetler bölümü de gelirlerini yüzde 26 artırmış durumda.

Bu alanlardaki büyüme Apple için olumlu olsa da iPhone'un durgunluğunu unutturacak seviyede değil. Firma'nın Apple Watch satışlarında rekor bir çeyreği geride bıraktığı anlaşılıyor, ancak kaç saat satıldığı açıklanmıyor.

Satışların durgunluğunda iPhone 6S ve 6S Plus'ın iPhone 6'nın üzerinde küçük değişiklikler yapmış olmasının payı var. Bu yüzden Apple, yatırımcıları da hesaba katarsak iPhone 7 konusunda önemli bir baskı altında bulunuyor.

Okuyucu Yorumları