Apple şimdi "hayır" diyor. Ama daha önce...

iPhone şifreleri konusunda polisle ters düşen Apple, meğer daha önce defalarca kez...

Peki ama, neden şimdi?

Mobil cihazlarınızı kullanırken gizliliğe önem veriyor ve Apple'ın geçtiğimiz günlerde FBI'a bu doğrultuda sağlam bir "ayar" vermesini bu doğrultuda bir özgürlük mücadelesi olarak görüyor olabilirsiniz. Teknoloji devinin ABD'nin en önemli devlet kurumlarından birinin iOS'ta bir "arka kapı" yaratmasına yönelik talebini geri çevirmesi; firmaların hükumetlerin baskılarına karşı gerçekten direnip direnemeyeceği sorusunu yeniden gündeme getirdi.

Apple'ın FBI'ın talebini geri çevirmesi aslında firma adına genel tabloya baktığımızda gerçekten bir istisna teşkil ediyor. Zira bu olayın ardından hükmet yetkilileri firmanın ilk defa bir Apple cihazının kilidini açma talebine "hayır" dediğini belirtiyor. Buna göre Apple 2008 ve 2015 yılları arasında yaklaşık 70 defa veri erişimi talebini onaylamış. Apple yetkilileri bu iddianın doğruluğunu reddetmeseler de, belirtilen rakamın doğru olmadığını söylemekle yetiniyorlar.

iOS 7 ve daha önceki sürümlerde firmanın, iOS üzerinde inşa ettiği ve gerektiğinde cihazdan verileri çıkartabileceği bir arka kapısı bulunuyordu. Bu işlemin uygulanması için de ABD'de bir mahkemenin bu doğrultuda bir talebi olması gerekiyordu. Fakat iOS 8'le birlikte kullanıcıların cihazlarındaki verilerin bir otomatik kopyasını elde etmek çok daha zorlaştı. Zira iOS 8'de bu veri çıkarımından önce cihazın kilidini açmak için bir şifre girmek gerekiyor.

iOS 8'in bu güvenlikli yapısının Apple'ın hükumetin bu taleplerine karşı öne sürdüğü geçerli bir mazeret olduğunu söylemek mümkün. Fakat Apple'ın neden böyle bir geri çevirme için San Bernardino davasına kadar beklediği de bir soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.

Okuyucu Yorumları