Apple'a Siri suçlaması!

Apple, sanal asistanı Siri nedeniyle bir kez daha mahkeme koridorlarında...

Apple'a Siri suçlaması!

ABD'nin Teksas eyaletinde yer alan, bir ürün ya da teknolojinin patentine sahip olmasına rağmen onu kullanıma sunmadan elinde bulunduran firmalardan biri olan Dot 23 Technologies, Apple'ın kendi patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle teknoloji devine dava açtı. Firma Teksas Bölge Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda Apple'ın, popüler sesli asistanı Siri üzerinden kendi patentlerinden üç tanesini ihlal ettiğini öne sürdü.

Firma, 2002 ve 2007 yılları arasında alınan ve Apple'ın ihlal ettiğini belirttikleri patentlerin 6.917.802, 7.245.903, ve 6.405.029 kod adıyla isimlendirildiğini de açıkladı. Byard G. Nilsson tarafından icat edildiği belirtilen patentlerin geçtiğimiz Eylül ayında Dot 23 Technologies'e transfer edildiği ifade ediliyor.

'802 ve '029 kodlu patentlerin sesli olarak söylenen alfanümerik karakterleri tanıma ve işleme yeteneği olan bir tuşlama yazılımıyla ilgili olduğu belirtiliyor. Siri'nin de bu teknolojiyi kullanarak örneğin "Siri, 555-1237-4'ü ara" komutuyla bir numarayı arayabildiği söyleniyor. '903 kodlu patentin ise talep üzerine coğrafi bir veri sunabilen bir bilgilendirme hizmetiyle ilgili olduğu; yine Siri'nin söz konusu patentten yararlanarak GPS, trafik görüntüleme, yol bilgisi ve benzeri bilgileri kullanıcılara sunabildiğine işaret ediliyor.

iPhone 4, iPhone 5, iPhone 6 ve bu modellerin diğer sürümlerini kapsadığı öne sürülen ihlaller henüz mahkeme tarafından onaylamadı.

Okuyucu Yorumları