Artık duvarlar bile bizi izleyebilecek!

Akıllanmayan sadece evimizin duvarları kalmıştı; yeni teknoloji ile artık bu da gerçek olacak!

Duvarlar bile bizi izleyecek!

Artık giyilebilir teknoloji cihazlarıyla nefes alışınızı ve kalp ritminizi takip etmek eskide kaldı. En son teknoloji sayesinde, evinizin duvarları da sizi takip edebilir. Vital-Radio olarak adlandırılan bu teknoloji, MIT araştırmacıları tarafından geliştirilmekte.

"Smart Homes That Monitor Breathing and Heart Rate" (Nefes Alışınızı ve Kalp Ritminizi İzleyen Akıllı Evler) makalesinde bilim adamları sistemi detaylı bir şekilde anlatmaktalar. Düşük enerjili kablosuz sinyaller gönderilerek, geri gelen yansımalardan insanlar belirlenebiliyor ve yaşamsal değerleri izlenebiliyor.

Görünüşe göre teknoloji, nefes alımını ve kalp ritmini yüzde 99 başarı oranı ile 8 metrelik bir mesafeden doğru bir şekilde ölçebiliyor. Daha da önemlisi, birden fazla insan aynı anda takip edilebiliyor ve yürüyor veya oturuyor olmanız hiçbir şeyi değiştirmiyor.

Vital-Radio, biraz garip gözükebilir ancak, özellikle, sürekli olarak bir giyilebilir ile gezmek istemeyecek olan bebeklerin veya yaşlı kişilerin izlenmesinde büyük bir değişiklik yaratabilme potansiyeline sahip. Ayrıca bu teknoloji sayesinde her sabah kalktığınızda giyilebilirinizi takma zorunluluğundan da kurtulmuş oluyorsunuz.

Daha da ileri gidilirse, bu teknoloji sayesinde stres seviyelerindeki değişimler de gözlemlenebilecek. Örneğin uçuşlar esnasında kabin görevlileri belirgin bir şekilde telaşlı olan yolcuları rahatlıkla belirleyebilirler. Ayrıca arama ve kurtarma ekiplerinin hayatta kalan insanları bulmaları da kolaylaşabilir.

Ne yazık ki, sistemi evinize kurmadan önce biraz daha geliştirilmesi gerekecek. Ancak bu teknoloji, sürekli olarak sağlık takibimizi yapabilecek ve kendi koltuğumuzda teşhis imkanı sunabilecek bir geleceğin işaretçisi olabilir...

Okuyucu Yorumları