Ay'a çıkan ilk asansör

Her ne kadar bilim kurgu filmlerini andırsa da, birileri bu çılgın proje için kolları sıvadı bile...

Ay'a gitmenin en çılgın yolu!

Daha önce bilinen yollar dışında uzaya çıkmak için çeşitli yollar denenmiş, birçok proje üretilmişti. Ancak bu seferki hepsinden farklı ve çılgı mı çılgın! Uzaya çıkmak için belki de en "güvenli" yolllardan biri olacak asansörden bahsediyoruz.

LiftPort adıdaki şirket, düz bir çizgiden doğruca uzaya çıkacak asansör projesini hayata geçirmek için Kickstarter'a başvurdu. Şirket, uzay asansörü teknolojisi konusunda bir hayli deneyimli. Daha önce NASA'yla birçok ortak projede yer alan LiftPort, şimdi de gözünü Ay'a dikti!

İlk etapta bu şekilde Ay'a çıkmak kulağa her ne kadar mantıksız gelse de; LiftPort, mevcut teknolojiyle bunun mümkün olduğu görüşünde. Ayrıca Ay'da atmosferin olmayışı, yerçekimsiz ortam ve minimum yörünge mesafesi gibi etkenler düşünüldüğünde, bu hiç de imkansız değil. Projenin hayata geçmesi içinse, 800 milyon dolara ihtiyaç var.

LiftPort, çılgın projesini hayata geçirmek için çalışmalarına doğal olarak yer yüzünde başlayacak. İlk etapta 2 kilometrelik bir mesafe üzerinde çalışacak olan şirket, daha sonra bu hedefini 3 ve 5 kilometreyle katlayacak. LiftPort'un robotM adını verdiği uzay asansörü, helyum yüklü balonlara bağlı kablolar sayesinde tırmanış yapabilecek.

Tüm bu planlarını ve deneyler sırasında kullanacağı malzemeleri Kickstarter'dan sağlamayı düşünen LiftPort, umarız istediğine en kısa zamanda ulaşır.

Okuyucu Yorumları