Ay'daki alev çeşmelerinin sırrı çözüldü!

Uydumuz Ay'daki alev çeşmelerinin arkasında yatan gizem, yıllar sonra çözüldü!

Ay'daki alev çeşmeleri...

Görünüşe göre uydumuz Ay, bir zamanlar "alev çeşmelerine" sahipti. Apollo görevleri, bu lav çeşmelerinin kalıntılarını Ay üzerindeki küçük volkanik cam topluluklarında bulmuştu. Şimdi ise ABD bilim adamları, bu çeşmelerin oluşmasına sebep olan gazları bulduklarını düşünüyorlar.

Hawaii'de sıklıkla ortaya çıkan bir patlama türü olan alev çeşmeleri, patlayan lav ile beraber belirli uçucu gazların varlığını gerektiriyor. Uçucu bileşimler, lavın yer altından yükselmesi ile beraber gaza dönüşüyorlar.

Gazların bu şekilde genleşmesi, lavın yüzeye ulaşması ile beraber havaya yükselmesine sebep oluyor. Bunu, sallanmış bir gazlı içeceğin açılmasına benzetebilirsiniz.

Alberto Saal'ın söylediğine göre yıllardır var olan en büyük soru, hangi gazların aydaki bu patlamalara sebep olduğu idi. "Gaz artık gitmiş durumda ve bu yüzden tespit etmek oldukça zor oldu."

Nature Geoscience'da yayınlanan araştırma, Ay'daki alev çeşmelerinin oluşumuna, lav içerisinde bulunan yüksek miktarda karbonun sebep olduğunu öneriyor. Ay'ın derinliklerinden yükselirken bu karbon, oksijen ile birleşerek bol miktarda karbon monoksit (CO) oluşturuyordu...

Okuyucu Yorumları