Bakteriden elektrik üretebilen Bitki Lambası!

Araştırmacılar, sınırlı elektrik erişimine sahip bölgeler için bitki lambası geliştirdiler!

Bitki lambası da yapıldı!

Yağmur ormanlarındaki altyapının bakımı, alandaki sık bitki örtüsü, yoğun nem ve sel eğilimi nedeniyle oldukça uzun bir süreçtir.

Peru'nun Nuevo Saposoa köyü gibi yerleşim birimlerindeki elektrik şebekelerinin devre dışı kalması veya tahribata uğraması durumunda insanlar işlerini yürütmek, birşey okumak ve ders çalışmak için gün ışığının insafı veya gazyağı lambalarına mahkum kalabiliyorlar. Peru'daki Universidad de Ingeniería y Tecnología (UTEC) araştırmacıları ev bitkisi ile çalışan yeni bir yöntem yarattı.

UTEC' tarafından geliştirilen "bitki lambası" teknolojisi, büyüme sırasında bitkilerden yayılan geobacter mikroorganizmalarının verdiği elektronları yakalamak için metalik bir ızgara kullanıyor. Bu ızgara Nuevo Saposoa sakinlerinin selden bu yana kullandıkları gaz lambalarından daha parlak ve daha sağlıklı ışık sağlıyor.

Bitki lambası düşük enerji tüketimi sayesinde günde iki saatlik yüksek aydınlatmalı LED ışık temin etme yeteneğine sahip. Araştırmacılar, selden etkilenen köydeki ailelere tam 10 adet tam fonksiyonel prototip hazırlamış durumdalar.

Okuyucu Yorumları